Salakaval HPV: kuidas peaksid naised oma tervise eest hoolitsema?

Merly Raudla
Copy
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada õigeaegse HPV-vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil.
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada õigeaegse HPV-vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil. Foto: Shutterstock

Vaimselt ja füüsiliselt tervema elu elamiseks on oluline pöörata tähelepanu tervisele. Mitmed haigused on pika peiteajaga ja sageli ei osata neid tähele panna. Mida naised oma tervise eest hoolitsemiseks tegema peaks?

Pereõe Maiu Müürsepa sõnul saab kõik alguse oma keha kuulamisest. Oluline on mõista, millisena sa end oma kehas tervena tunned, ja märgata, kui kuskil on mingi ebakõla. Näiteks kui kuskilt teeb miski valu või põhjustab sügelust, on see märk, et midagi on korrast ära. Kaebuste korral tuleb kindlasti arsti poole pöörduda.

“Teadlikkus oma kehast ja tervislikust seisundist võiks olemas olla igas vanuses – baasteadmised oma kehaehitusest ja sellest, kuidas keha töötab. Nende teadmiste hankimiseks võiks ka usaldusväärseid allikaid uurida,” ütles Müürsepp. Ta lisas, et kuigi osa naisi pöördub arsti juurde ka siis, kui kaebuseid pole, tuleks tegelikkuses doktori vastuvõtule minna konkreetsete probleemidega – olgu selleks siis naistehaigused või muud mured. Samas tõdes Müürsepp, et on ka naisi, kes isegi kaebustega ei julge arsti juurde minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles