Saiakopli mõis on kuulunud nii saksastunud arstile, Moe piiritusevabriku rajajale kui ka kohalikule tuletõrjeseltsile

Fred Puss
, Eesti Keele Instituudi nimeteadlane
Copy
Saiakopli mõisa esikülg umbes aastal 1900.
Saiakopli mõisa esikülg umbes aastal 1900. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Praegu tühjas ja lagunenud Saiakopli mõisas on varem keenud elu. Värvikatest mõisaomanikest nii mõnigi vääriks ausammast. Eesti tuntuim sugupuude uurija Fred Puss heidab pilgu Saiakopli minevikule, millega tal on isiklik side. Mehe suguvõsa nimelt pärineb osaliselt Saiakopli talupoegade seast.

Saiakopli mõis oli esialgu karjamõis ehk peamõisa majandusüksus. Omaette mõisaks sai see 1787. aastal, mil eraldati oma senisest peamõisast Nõmmkülast. Nõmmküla mõisa omanik müüs Saiakopli uuele omanikule Natalie von Helwigile, kes suri aga juba neli aastat hiljem 1791. aastal

1837. aastani käis mõis kuuel korral käest kätte ning nimetatud aastal sai selle omanikuks Gustav Hieronymus von Ehrenbusch (1809–1869). Tegu oli saksastunud eestlaste suguvõsast pärit arstiga, kes oli lõpetanud Tartu ülikooli ning töötas elu jooksul mereväe- ja sõjaväearsti ning akušöörina. Ta sai tsaaririigi ametnike hierarhias tegeliku riiginõuniku staatuse, millega kaasnes päritav aadlitiitel. Ta asutas 1842 Tallinnas Eesti esimese vesiraviasutuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles