Töörühm arutab tuumajaama rajamise julgeolekuaspekte

Copy
Selline võiks välja näha Eestisse rajatav väike tuumajaam.
Selline võiks välja näha Eestisse rajatav väike tuumajaam. Foto: Fermi Energia

Siseministeeriumi eestvedamisel kohtub alates eelmisest nädalast regulaarselt tuumaenergia alltöörühm, mille eesmärk on koostada analüüs ja anda eksperdihinnang tuumajulgeoleku ja hädaolukordadeks valmisoleku vaatenurgast.

Siseministeeriumi pääste- ja kriisivalmiduse asekantsler ja töörühma esimees Viola Murd möönis, et igasugune debatt tuumajaama rajamise teemal saab toetuda ja peabki toetuma julgeolekuriskide maandamisele ning sellele, kuidas oleme valmis lahendama võimalikke hädaolukordi – ja selleks vastav töörühm ongi loodud. "Meil tuleb üle vaadata kõik erineva võimekusega seotud küsimused, sh valmisolek hädaolukordadele reageerimisel, erinevad arendusvajadused, asutustevaheline vastutus ja ülesannete jaotus, inimressursside täiendamine ning koostöövõimalused rahvusvahelisel tasandil. Kõik see eeldab tugevat ja sihipärast asutuste ja ettevõtete vahelist koostööd," rääkis Murd.

Tuumajulgeoleku ja hädaolukordadeks valmisoleku alltöörühmas osalevad veel keskkonnaministeeriumi, keskkonnaameti, kaitseministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti, maksu- ja tolliameti, riigikantselei, välisministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti esindajad. Töörühma tegevustesse võib vastavalt vajadusele kaasata valdkondlikke eksperte, sealhulgas julgeolekuasutuste spetsialiste, ja teisi asjassepuutuvaid isikuid.

Siseministeeriumi nõuniku ja töörühma asejuhi Aigo Allmäe sõnul ei tohi üheski tuumajulgeoleku ja hädaolukordadeks valmisoleku küsimuses mööndusi teha ja läbi tuleb lahata kõikvõimalikud tahud. "Töörühm annab pärast põhjalikku analüüsi omapoolsed soovitused riikliku tuumajulgeoleku poliitika ja strateegia arendamiseks. Tahame kokkuvõteteni jõuda hiljemalt jaanipäevaks," sõnas Allmäe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles