Radikaalne ettepanek: Lahemaa rahvuspargi külad võiks rahvuspargi alt välja võtta, et need edasi areneda saaksid

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Jaan Velström Virve külas majakese ees, mis on valminud aastal 1922. Ehkki hoone on tilluke, kulus selle remondi peale 40 000 eurot. Praegu kuulub maja mehe tütrele.
Jaan Velström Virve külas majakese ees, mis on valminud aastal 1922. Ehkki hoone on tilluke, kulus selle remondi peale 40 000 eurot. Praegu kuulub maja mehe tütrele. Foto: Andres Tohver

Jaan Velström ei ole juhuslik mees metsast, vaid seitsmendat põlve Virve küla elanik. Ta on töötanud Lahemaa rahvuspargi inspektori ning Luua metsanduskooli õpetaja ja õppedirektorina. Koos mõttekaaslastega moodustas mees MTÜ Lahemaa Maaomanike Liit, et põhjalikult muuta sealset kaitsekorraldust ja seniseid -eeskirju.

Praegu 67-aastane Jaan Velström märkas ebakõlasid juba noorukieas, kui Lahemaa rahvusparki alles looma hakati. “Üks entusiast seletas kohalikule rahvale, et nüüd ei ole teil vaja enam muretseda. Elektrit teil enam vaja ei ole, pange endale see õlilamp põlema, ikka nii, nagu vanasti oli. Ja oleks hea, kui te panete rahvariideid ka natuke selga ja siis, kui külalised tulevad, võtate nad rõõmsalt naeratades vastu,” meenutas Velström.

Selle peale olevat kohalik metsavaht püsti karanud ja käratanud: “Kas sina, kurat, tuled siia elama!?”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles