Tärkavast loodusest leiab turgutust üllatavaist taimedest

Kärt Devaney
Copy
Loodusterapeut Hipe Rohila soovitas kevadist vitamiiniturgutust otsida ka kasepungadest.
Loodusterapeut Hipe Rohila soovitas kevadist vitamiiniturgutust otsida ka kasepungadest. Foto: Urmas Luik

Pika talve järel hooga saabunud kevad lõpetas ühe hetkega suusahooaja, tõi esimesed usinad rehitsejad aedadesse askeldama ja hobiornitoloogid naasvaid linde uudistama. Tragimad korilased veavad peagi korvid keldrisoppidest lagedale, et hästi salastatud korjekohtades tärkavale karulaugule jahti pidada ning esimesena erkrohelised värsked kuusevõrsed kätte saada.

Mida aga tavaline metsas uitaja praegu loodusest kevadiseks vitamiiniampsuks leida võiks? Ehk ilmutab mõni looduse imeasi, mille söömise peale varem mõelnudki pole, end just praegu?

Lahemaa rahvuspargis metsade keskel toimetav loodusterapeut Hipe Rohila märkis esimese asjana, et juba on käes aeg vahtramahl jooksma lasta. “Mul siin Söeaugu ürgorus on veel meetrised hanged, praegu on fookus puudel – mahlal ja pungadel,” ütles Rohila. Kevadise vitamiinivaeguse vastu soovitab loodusterapeut praegu keeta männiokkateed, mis aitab pakkuda erksust, turgutada enesetunnet ja immuunsust ning on väga kõrge C-vitamiini sisaldusega. “Männiokkad on praegusel ajal väga kuldaväärt, piisab ühest-kahest oksakesest, et vajalik vitamiinikogus läbi tee kätte saada,” juhendas Hipe Rohila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles