Loengutega alustas veebipõhine saunaülikool

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Saunaaasta logol on kujutatud vihta, milleta õige saunaline lavale ei lähe.
Saunaaasta logol on kujutatud vihta, milleta õige saunaline lavale ei lähe. Foto: Eesti Maaturismi Ühing

Saunaaastal alustas Zoomi keskkonnas loengukursusega maailma esimene saunaülikool.

Saunaülikooli loengukursust alustas 21. märtsil ühiskonnategelane  ja rahvakultuuri uurija Ahto Kaasik, kes kõneles teemal "Saun eestlaste eluloos". 

Erinevate saunateemadega astuvad lavale ehk kuulajate ette asjatundjad, kes vaevad saunavaldkonna erinevaid külgi.

Terapeut ja Hundiallika keskuse perenaine Kaia-Kaire Hunt kõneleb teemal "Tervis saunast", dokfilmi "Savvusanna sõsarad" produtsent Marianne Ostrat ja režissöör Anna Hints pajatavad suitsusauna edust maailmalaval, rahvapärimuse tundja Liisa Kaasik tutvustab naise eluringi saunas, kultuuriloolane ja folklorist Marju Kõivupuu vaatleb sauna eestlaste pärandkultuuri loos ning loodusajakirjanik Kristel Vilbaste räägib teemal "Taimed saunas".

Loengutel tuleb juttu saunarituaalidest, saunast kui keha pühakojast, saunapärimuse pruukimisest tänases päevas ning vastuse leiavad saunateemalised korduma kippuvad küsimused.

Saunaülikooli loengud toimuvad Zoomi keskkonnas teisipäeviti algusega kell 19. Täpsem info on leitav Eesti Maaturismi kodulehelt.

Traditsioone austav saunaaasta on ellu kutsutud, et edendada ning propageerida tervislikku ja sotsiaalset saunakultuuri, levitada saunatarkust ja -tavasid, õhutada saunateadust, saunaloo uurimist ja tutvustamist ning kaasata, harida ja ühendada kõiki saunaentusiaste.

Saunaaasta idee autor on ajakirjanik Rein Sikk ja eestvedaja Eesti Maaturismi Ühing, kes viimased aastad on muu hulgas tegelenud Eesti Saunatee võrgustiku ülesehitamisega ja kuulub alates 2022. aastast Ülemaailmsesse Sauna Assotsiatsiooni (ISA). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles