Kiri: mina kahemehe isaga ei räägi

Mare Rossmann
, rakverlane
Copy
Mare Rossmann.
Mare Rossmann. Foto: Erakogu

Nii ütles poeg oma isale, kes küsis, mis hinde ta koolis saanud oli. Varsti saab mees kahemehe isa tiitlist lahti, sest kaalutakse võimalust numbriline hinnang õpilaste teadmistele skaalal üks kuni viis asendada protsendiliste hinnangutega. Esmalt puudutab see uuendus põhikooli lõputunnistust. Kui isa küsis, mis teil seal koolis toimub, et olid lilled ja liblikad, nüüd siis protsendid, vastas poeg, et tema ka täpselt ei tea.

“Õpetaja ütles, et kui lõputunnistusel on matemaatika järel vähemalt 51 protsenti, siis on okei. Eks õps peab ise need protsendid välja arvutama. Olen juba seitse aastat koolis käinud, aga ega ma protsenti veel arvutada ei oska. Vähemalt nüüd ei saa see nohik ja läbinisti viieline enam uhkustada. Eks nad panevad talle 100 protsenti ja annavad kiidukirja. See pole minu teema, sest kui mina õpetaja laua juurde tunnistust saama lähen, on kiidukirjad alati juba otsas.

Õpetaja rääkis veel, et protsent annab selgema pildi õpilaste teadmistest ja on oluline, kui lähed teise kooli või kutsekooli ametit õppima. Mind see jutt ei huvitanud. Olen otsustanud, et hakkan jõuluvanaks. Aasta lõpul nädala jagu tööd, ülejäänud aja oled vaba mees vabal maal. Võibolla teen mõne tööampsu suunamudijana või proovin õnne taskuhäälinguga. Jutt mul jookseb, ema ütleb, et mul on mölapidamatus. Kuulajate leidmiseks pean võtma Toitsi kampa, tema oskab ka eskimole jäätist müüa.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles