Ilon Wiklandi tegelusnäitus liikus Kadrinast Lehtsesse

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Ilon Wiklandi näitust nautisid kolmandate klasside õpilased.
Ilon Wiklandi näitust nautisid kolmandate klasside õpilased. Foto: Kadrina Valla Raamatukogu

Armastatud illustraatori Ilon Wiklandi 90 aasta juubeli tähistamiseks aastal 2020 valminud tegelusnäitus "Pikk-pikk teekond", mis jutustab lastele mänguliselt lugusid Ilon Wiklandist ja tema illustreeritud raamatutest, tiirutab taas Lääne-Virumaal. 

Kadrina vallaraamatukogus peatus näitus "Pikk-pikk teekond" kaks nädalat. Raamatukogu peaspetsialist Tiiu Kaare ütles, et see oli näituse vaatamiseks väga lühike aeg ja nad on astunud samme, et tegelusnäitus, mis liikus Lehtsesse ja jõuab ka teistesse Tapa valla raamatukogudesse, tuleks sügisel taas Kadrinasse. 

Rändnäituse kohvrid avanud Kadrina keskkooli 3. klasside õpilased ja õpetajad said osa Ilon Wiklandi lapsepõlvest, elutee pöördelistest sündmustest, tema kirjutatud ja illustreeritud raamatutest ning lahendasid vahvaid ülesandeid.

Tiiu Kaare ütles, et raamatukogu soovinuks näitust võõrustada kuu aega, sest lastele see väga meeldis. "Nad mitte ainult ei kuulanud, vaid elasid ja rääkisid kaasa, teadsid palju Ilon Wiklandist ja Astrid Lindgrenist," rõhutas ta.

Kaare sõnul pakub "Pikk-pikk teekond" huvi ka täiskasvanud vaatajatele ning ta teab nii õpetajaid kui ka teisi inimesi, kes tahtsid, aga ei jõudnud näitust vaatama, sestap loodetakse seda uuesti näidata. "Seal on juttu Ilon Wiklandi vanematest ja vanavanematest, vana fotoalbum. Eriti hea, kui täiskasvanu tuleks koos lapsega näitust vaatama," märkis peaspetsialist.

Näitus "Pikk-pikk teekond" on valminud Eesti lastekirjanduse keskuse, Iloni Imedemaa ja Lääne maakonna keskraamatukogu koostöös. Eksponaatide pakkimine kohvritesse pole pelgalt kunstiline taotlus, vaid sel on märgiline seos Iloni Wiklandi elulooga. 

Aastal 2020 sai näitust "Pikk-pikk teekond" näha Rakveres, Haljalas, Tapal, Vinni-Pajustis, Laekveres, Muugas ja Uhtnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles