Näitus uurib keha: õige või vale?

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Näitust “Õige keha, vale keha?” tutvustas juhtkuraator Kristel Rattus.
Näitust “Õige keha, vale keha?” tutvustas juhtkuraator Kristel Rattus. Foto: Inna Grünfeldt

Eesti rahva muuseumis (ERM) avatud näitus “Õige keha, vale keha?” uurib kehaga seotud normide muutumist Eestis kuuest vaatenurgast: elukaar, toit, ilu ja sündsus, rahvuskeha, kannatus ning tehnoloogiline ja fantaasiakeha. Esile on toodud mitmekesiseid ja ka vastuolulisi kehakogemusi nii rahva kui ka üksikisiku tasandil.

“Õige keha, vale keha?” ärgitab külastajaid mõtlema, milline keha on ilus, missugune sünnis, mis toidud on kehale head ja millised ohtlikud, millistel eluetappidel on keha haavatav ja kuidas teda kaitsta, kuidas asendada ja täiustada keha ning kuidas mõista valu või saada supervõimed. Väljapanek ei paku vastuseid, järeldusteni jõuab iga vaataja ise.

Välja on pandud üle 600 eseme nii ERM-i enda kui teiste muuseumide ja arhiivide kogudest. Vanimad esemed näitusel on viikingiaegsed lauanõud aastatest 800–1050, uusim COVID-19 vaktsineerimiskampaania vastane loosung aastast 2021. Näituselt leiab nii pipeti, millega puhastati vastsündinu silmi, kui ka surnule kaasa pandud küünlaraha, saab näha kehailu muutuvat moodi ja nutikaid vahendeid selle saavutamiseks, aga ka etnograafilisi maske ja tätoveerimisvahendeid, rääkimata tiibkostüümist, mis lubab kogeda lendamise tunnet. Välja on pandud ka rida kultuuritekste eri ajastutest, pilte, filme, intervjuusid, kunsti, karikatuure.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles