Kunda plaanib põlevkivi asendada prügikütusega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru jäätmekeskusele anti roheline tee.
Lääne-Viru jäätmekeskusele anti roheline tee. Foto: Margus Ansu / Postimees

Oktoobris valmiv uus põletussüsteem annab prügikütuse tootjaile hea tarnevõimaluse, kirjutab

Eesti Päevalehe ärileht

.


„Me teeme koostööd paari Eesti ettevõtjaga, kes on meile ka kütust tarninud," ütles Kunda Tsemendi tootmisdirektor Urmas Kukk.

„Ragn-Sells tegi eelmisel aastal meile 1000 tonni, kuid see ei vastanud meie standarditele. Pakendikeskus on tarninud ja ühe väiksema koguse ka Ecocleaner."

Pakendikeskuse ja Ecocleaneri tarnitu vastab tootmisjuhi sõnul suures laastus vajadustele, ent probleemiks on kogused.

„Ecocleaner ei ole suutnud tarnida meile veel kogust, millega saaksime oma ahju tõsiselt katsetada. Kuid koostöö jätkub ja kui nad soetavad endale prügikütusepurusti ja -liini, siis on võimalik ka nendega koostööd alustada," ütles ta ja lisas, et oodatakse ka teiste firmade pakkumisi.

Ragn-Sells plaanib Kundasse tarnida tulevikus kuni 50 000 tonni prügikütust aastas. „Investeeringuotsust ei ole veel langetatud, seega on täpne ajakava teadmata," ütles Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg.

„Põhimõttelised kokkulepped prügikütuse valmistamise tehase tarnimiseks on olemas."

Ecocleaneri juhatuse liikme Indrek Paali kinnitusel on Sillamäel toodetavat kütust Kundas katsetatud ja „mitmes teadusasutuses" analüüsitud.

„Selle alusel me teame, mida edasi teha," kinnitas ta. „Ma loodan, et selle aasta lõpus oleme valmis tarnima Kundale umbes 2000 tonni korralikku prügikütust kuus."

Praegu ehitab Kunda tsemenditehas prügikütuse etteandmise süsteemi esimest etappi, mille võimsus on 60 000 tonni kütust aastas. Esimene järk valmib plaanide kohaselt oktoobris.

Esimese ja teise etapi maksumus on hinnangute järgi kokku umbes 58 miljonit krooni.

„Kaugem eesmärk on võimalikult vähe kasutada fossiilkütust ehk põlevkivi," ütles Kukk.


Eesmärk on kasutada energiaressursse jätkusuutlikult ja edendada jäätmete taaskasutust ning põletada 2011. aastaks AS-i Kunda Nordic Tsement tsemendipöördahjudes 85 000 tonni tahkeid põlevaid jäätmeid (kuni 25% kogu kütusenõudlusest).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles