Kompostimine ei muutu võrreldavaks tuumafüüsikaga

Merly Raudla
Copy
Biojäätmete kompostimiseks võib osta spetsiaalse kompostri. Osavnäpp võib kinnise kompostri ka ise meisterdada. Peaasi, et linnud ja loomad toidujäätmetele ligi ei saaks.
Biojäätmete kompostimiseks võib osta spetsiaalse kompostri. Osavnäpp võib kinnise kompostri ka ise meisterdada. Peaasi, et linnud ja loomad toidujäätmetele ligi ei saaks. Foto: Tairo Lutter

Biojäätmete eraldi kogumise kohustus on osa üleeuroopalisest muutusest, mis hakkab kehtima kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. Hiljemalt uuest aastast ei tohi biojäätmeid enam olmeprügi hulka panna. Kõik toidu- ja köögijäätmed ning aia- ja haljastujäätmed tuleb kas kompostida või jäätmevedajal eraldi ära lasta viia.

Kortermajade elanikele oli biojäätmete eraldi sortimine kohustuslik juba varem, peagi ei tohi ka eramajade juures biojäätmeid olmejäätmetega segamini panna. Eramute juures on elanikul võimalik valida, kas ta kompostib biojäätmed ise või hangib lisakonteineri ja laseb need prügiautol ära viia.

Kõikides kohalikes omavalitsustes pole uuele korrale ülemineku tähtaeg sama, kuid nõuded sortimisele on ühesugused. Eesmärk on, et biojäätmed eraldataks olmejäätmetest. Meie maakonna valdade keskkonnaspetsialistid avaldasid lootust, et majapidamistes jääks ise kompostimine endiselt au sisse. Lahtiseid kompostiaunasid ehk kompostihunnikuid ei keelata ära, kuid sinna võib panna vaid aia- ja haljastusjäätmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles