Juhtkiri: segadus kompostikasti ümber

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Viimastel nädalatel on tekitanud segadust üleeuroopaline muudatus, mille kohaselt justkui ei tohiks inimesed enam kompostida aias tekkivaid jääke, selleks aga, et lehti ja niidetud rohtu ei peaks konteineriga jäätmejaama saata, tuleb teha kohalikule omavalitsusele avaldus. Virumaa Teataja uuris ja täpsustas, et päris nii hulluks olukord siiski ei muutu.

Eestis on maainimesed aastakümneid kompostinud, ja kui saabus teade, et uuest aastast peab avalduse tegema ning ametnik tuleb koju kompostrit kontrollima, võttis see paljud nõutuks. Tõenäoliselt ei muutu enamiku inimeste jaoks midagi. Kompostijad ja sortijad elavad samamoodi edasi.

Need, kes kartulikoored ja õunasüdamed olmejäätmete hulka loopisid, peavad nüüd välja mõtlema, kas tellivad biojäätmete jaoks edaspidi eraldi konteineri ja hakkavad neid prügiautoga ära saatma või ehitavad või hangivad kinnise kompostri. Ei mingit tuumateadust. Riisutud lehed ja niidetud rohi võivad endiselt lahtises kompostihunnikus olla. Küll aga on sellise seadusemuudatuse sisse kirjutatud hulk segadust ja see, kas inimesed hakkavad nõudeid ka täpselt täitma, on küsitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles