"Virumaa suvesaund 2023": lähemalt žüriiliikmetest vol. 1

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Liisi Voolaid.
Liisi Voolaid. Foto: Johanna Oden

Märtsis käivitunud muusikakonkursile “Virumaa suvesaund 2023” saab võistluslugusid saata veebis kampaanialehel virumaateataja.ee/suvesaund. Aega on selleks 15. maini.

Konkursi Virumaa Suvesaund võitja selgitavad nii rahvahääletus kui ka kaheksaliikmeline žürii, mille moodustavad teravaimad pliiatsid ja kirkaimad kriidid kohalikust kultuuripinalist ja kaugemaltki. Järgnevate kuude jooksul tutvustab Virumaa Teataja hindajaid lähemalt ja kahekaupa. Palume aplausi kahele esimesele. Siin nad on – Liisi Voolaid ja Mihkel Mälgand!

Liisi Voolaid on seal, kus on muusika. Viimased kolm aastat enamiku ajast Võsul. Alates 2011. aastast võib teda kohata DJ-puldi taga, tavaliselt tuleb siis kõlaritest souli-funk‘i, R&B‘d, hiphoppi ja surfimuusikat. Ta on ka muusikakolumnist ajakirjas edasi.org ning manageerib kahe andeka lauljatari musakarjääri: juba viiendat aastat Aneti ning alates sellest aastast ka Raheli oma.

Meediasuhteid on ta läbi aastate korraldanud teiste seas sellistel kodumaistel kollektiividel ja artistidel nagu Anett, Gram-Of-Fun, Elephants From Neptune, I Wear* Experiment, YASMYN, Clicherik & Mäx, Liisi Koikson, Öed, reket ja Bert on Beats. Kommunikatsioonijuhina on ta liigutanud festivali Võnge kohta käivat infot ning teeb seda ka NOËPi augustikuise A. Le Coq Arenal toimuva kontserdi puhul.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Kodukant ja muusika – kindel jah!

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Julgust enda sisetunnet usaldada.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Ajatu soul ja R&B, 90-ndate ja 00-ndate hiphop ja tantsukultuur, aus 70-ndate rokk, surfimeeleolus maailmamuusika.

Mihkel Mälgand.
Mihkel Mälgand. Foto: Ain Liiva

Rakverest pärit Mihkel Mälgand on vabakutseline muusik ning kõrgelt hinnatud basskitarrist ja kontrabassist. Ta õpetab basskitarri Tallinna muusika- ja balletikoolis, kuid suurem osa ajast ja energiast läheb musitseerimisele mitmes kollektiivis: duos Kadri Voorandiga, Estonian Dream Big Bandis, New Wind Jazz Orchestras, Mälgand Brosis, Slow Motion Orchestras. Samuti on ta osa Tõnu Naissoo Triost, Liina Saar & Bandist, Sven Grünbergi Grupist ning on mänginud Tõnis Mägi ja Maarja-Liis Ilusa ansamblites.

Tihti ka väliskontserte andvat virtuoosi on tunnustatud Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiaga väljapaistva loomingulise tegevuse eest Eesti džässis 2019. aastal. Aasta varem nimetati ta Jazzkaare aasta džässmuusikuks. 2020. aasta Eesti Muusikaauhindadelt noppis duo Kadri Voorandiga aasta džässialbumi tiitli.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Suvesaundi žüriiga liitusin huvist Virumaal toimuva vastu, kuna siit sai alguse ka minu muusikutee. Viimase 30 aastaga, mil Rakverest eemal olnud olen, on palju muutunud ja ootan põnevusega, mis tuuled seekord Suvesaundil puhuvad.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Suurt tunnustust väärib juba ainuüksi oma loo konkursile saatmine, sest küpsus ja kvaliteet sünnibki paljuski kogemustest. Soovin osalejatele julgust jääda iseendaks ja mitte püüda meeleheitlikult teistele meeldida. Usaldage oma südant ja sisekõrva.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Esmase muusikamaitse kujundasid just need artistid, kelle kassette või vinüülplaate õnnestus üldse kusagilt hankida või ümber salvestada, ja see nimekiri oli ääretult kirju – Peter Gabriel, Prince, Zodiac, InSpe, Radar, Sven Grünberg, Ultima Thule, Jaan Kuman ja nii edasi.

Varases nooruses kuulasin palju eesti bände ja tihti õnnestus neid näha esinemas ka festivalidel otse laval, mis on ehk kõige enamgi mõjutanud. Internetiajastu saabumisega laienesid kuulamisvõimalused drastiliselt, kuid muusikamaitse on jäänud endiselt sama eklektiliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles