Põllumehed hakkavad maksma hanemaksu (1)

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Kestliku keskkonna arengu eest vastutav amet hakkab põllumeestelt küsima keskkonnatasu ehk hanemaksu.
Kestliku keskkonna arengu eest vastutav amet hakkab põllumeestelt küsima keskkonnatasu ehk hanemaksu. Foto: Marko Saarm

Eelmisel aastal haneliste arvukust ja rändeteid jälginud uuring kinnitas, et haneliste populatsioon on kasvanud põllumeeste pärast. Kestliku keskkonna arengu eest vastutav amet hakkab põllumeestelt, kelle põldudel hanelised toituvad, küsima keskkonnatasu ehk hanemaksu.

Ameti juht Anto Viir sõnas, et nüüd, kui on kinnitust leidnud ammune kahtlus, saab põllumeeste tegevust hakata jälgima ja vajadusel väljastama ka keskkonna koormuse tõstmise keskkonnatasusid. "Meil on lindude kevadise rände liikumise jaoks välja töötatud põlluseire "Lagle", mille abil saame kaardistada kõik kasutusel olevad põllu- ja rohumaad. Need asukohad, millel peatub tavalisest rohkem linde, nende põldude kohta teeme tasunõude," rääkis Viir. "Eriline heameel on talve jooksul valminud seiresüsteemi üle, mille osaline rahastus tuli Euroopa haneliste populatsiooni uurinud komisjonilt ja millest teise osa, 140 000 eurot, tasus keskkonna kestliku arengu amet," lisas ta.

Viir sõnas, et keskkonnatasu eesmärgiks on panna põllumeest mõtlema, kas on ikka vaja nii suurel määral tegeleda põllumajandusega. "Kui oleksime omal ajal jätnud osa põllumaast kasutusele võtmata ja sööti, poleks vaja ka praegu haneliste küsimusega tegeleda," tõdes Viir.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles