Kadrinas õpetati väikeloomadele esmaabi andma

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Dr Rüü näitab, kus asub koera süda, millele massaaži teha.
Dr Rüü näitab, kus asub koera süda, millele massaaži teha. Foto: Siim Mihailov

Nii nagu inimestega, nii ka loomadega: kui tead, mida esmaabi andmiseks teha, siis tegutsed, ja kui mitte, siis jääd ahastuses sündmuskohal pealtvaatajaks. MTÜ-s Otto Peetri Koda tegutsev veterinaar dr Maris Rüü käis Kadrina rahvamajas üle väikeloomale esmaabi andmise võtted.

Kadrinas tuli lisaks rästikute hammustusele ja mesilaste nõelamisele juttu koera elustamisest. MTÜ-s Otto Peetri Koda tegutsev veterinaar dr Maris Rüü on pidanud seda protseduuri nii mõnelgi korral ise ette võtma ja kõige kurioossem olukord oli Eesti maaülikooli loomakliiniku ees. Nimelt oli paar oma kaukaasia lambakoeraga kliinikusse jalutamas, kui loomal äkitsi enne kohale jõudmist süda seiskus. Tol ajal lapseootel olnud dr Rüü tõttas välja ja hakkas koera elustama.

Koolitusel selgus, et koerale tuleb südamemassaaži teha sama kiiresti kui inimesele – 120 lööki minutis. Paljud koolitajad kasutavad selle kiiruse ilmestamiseks Bee Geesi laulu "Stayin‘ Alive", mille tempo on täpselt paraja kiirusega. Koera esmaseks ülevaatuseks tuleb avada hingamisteed ja kontrollida elutähtsaid näitajaid. Selleks peab lahti tegema looma suu ja tõstma keele välja. Järgmisena tuleb kontrollida pulssi ja selle puudumisel ette võtta südamemassaaž.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles