Äsja jõustunud uus ohvriabiseadus parandab abi kättesaadavust

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Ohvriabi kriisitelefonile helistajate mured on erinevad, aga sageli on ajendiks perevägivald.
Ohvriabi kriisitelefonile helistajate mured on erinevad, aga sageli on ajendiks perevägivald. Foto: Marko Saarm

Laupäeval jõustunud uus ohvriabiseadus parandab abi kättesaadavust nii vägivalla-, kuriteo- kui ka kriisiohvrite jaoks ning muudab ühtlasi selgemaks hüvitiste taotlemise süsteemi.

Ohvriabiteenuste areng on viimastel aastatel olnud kiire ja eelmine ohvriabiseadus oli ajale jalgu jäänud, selgitas sotsiaalkindlustusameti ohvriabi- ja ennetusosakonna juht Kaire Tamm. Tema sõnul ei jõudnud suur osa ohvritest politsei, ohvriabi ega tervishoiusüsteemini ega saanud seetõttu ka abi, olgugi et see oli olemas ja võinuks aidata traumast taastuda. Uue seaduse eesmärk on tagada rohkemate traumat kogenud inimeste jõudmine ohvriabini ning teisalt suurendada teenuste ja hüvitiste kättesaadavust ning parandada teenuste kvaliteeti.

Nüüdsest saavad pere- ja seksuaalvägivallaohvrid traumast taastumist toetavat vaimse tervise abi, sõltumata süüteomenetlusest. Traumast taastumist toetav vaimse tervise abi tagatakse kriminaalmenetluse tunnistajatele samadel alustel kui ohvrile endalegi. Paremaks abistamiseks saab sotsiaalkindlustusamet õiguse kõrge riskiga täisealiste perevägivallaohvrite puhul vahetada andmeid teiste ohvrit abistavate asutuste ja spetsialistidega. Lisaks muutus kuriteoohvri hüvitis kättesaadavamaks ja selle taotlemine lihtsamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles