Noorena säästmisega alustamine juurutab säästmisharjumuse kogu eluks

Copy
Victoria Tkatš, SEB eraklientide segmendi müügijuht
Victoria Tkatš, SEB eraklientide segmendi müügijuht Foto: Erakogu

Tihtipeale arvatakse, et säästmisega on hea alustada siis, kui sissetulekud suurenevad, kuid sissetulekute suurenemisega tõuseb enamasti ka elatustase. Teisisõnu, kui meil ei ole säästmisharjumust, on meil alati vaja täpselt nii palju, kui oleme teeninud, või tahame veelgi rohkem, kui meil on, ja seepärast võtame võlgu.

Tegelikult pole üldse tähtis, milline summa on võimalik päevas, nädalas või kuus kõrvale panna – oluline on mõistmine, et iga teadlikult säästetud euro on investeering iseenda finantsvabadusse.

18–25-aastased noored, kes säästavad digikassaga ja on sellega sidunud oma pangakaardi, säästavad kuus keskmiselt umbes 10 eurot. Digikassa töötab justkui virtuaalne hoiupõrsas ja ümardab iga kontolt maha arvestatud kaardimakse summa järgmise täiseuroni ning kannab erisuse sentides kogumishoiusele. Mida sagedamini kaardimakseid teha, seda rohkem saab kogumishoiusele sente koguda. Loomulikult ei kogu laps või nooruk, kes paneb iga kuu taskurahast kõrvale ühe või mitu eurot, suurt summat, küll aga kujuneb välja oluline oskus: tekib kogumisharjumus ja kogu saadud raha ei kulutata ära. See on kõigi finantsvabaduse saavutajate a ja o.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles