Kadrina tegus saunaklubi kütab vallavolikogus kirgi

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnika tänav on Kadrina vallavolikogus tekitanud rahvaasemike seas vastakaid arvamusi.
Tehnika tänav on Kadrina vallavolikogus tekitanud rahvaasemike seas vastakaid arvamusi. Foto: Arvet Mägi

Kadrina saunaklubi ettepanek, nimetada vallakeskuses lõik senisest Tehnika tänavast Sauna tänavaks, ei leidnud rahvaasemike seas üksmeelset poolehoidu.



Seadusest tulenevalt peab Kadrina vallavolikogu nimetama osa tänavaid ümber. Üks nendest on vallakeskuses olev hobuserauakujuline Tehnika tänav.

Valla tegusaid inimesi ühendav Kadrina saunaklubi tegi eelmisel aastal volikogule ettepaneku nimetada lõik Tehnika tänavast, kus ihuharimistempel asub, Sauna tänavaks. Ettepanek tekitas aga osa rahvaasemike seas vastuseisu.

Kadrina valla peamaakorraldaja Erika Roger selgitas, et aadressiandmete käsiraamatus on soovitatud tänavate nimesid konkreetsete objektidega mitte siduda. Põhjenduseks asjaolu, et näiteks saun ei ole igavene ja sauna kadumisel muutub tänava nimi kummastavaks.

Nimemuutus puudutab ka Rakvere tee 12 olevat paneelmaja, kus on 12 korterit. Küsitlus näitas, et neli korteriomanikku pooldavad Sauna tänava nime. Kusjuures ühel vastanutest on selles majas kaks korterit.

Üks korteriomanik soovis säilitada vana nime, teine pooldas Tehnika tänavat ja kolmandal korteriomanikul mingeid ­eelistusi ei olnud. Viie korteri kirjad kas tulid vallamajja tagasi või jäid erinevatel põhjustel vastuseta.

Valla peamaakorraldaja sõnul ei ole Tehnika tänava muutmine kolmeks tänavaks otstarbekas, sest omavalitsus on huvitatud, et nimemuutustega kaasneks võimalikult vähem segadust. Sestap tuleb volikogus arutusele kaks eelnõu: kas Tehnika tänav muutub Nooruse ja Tehnika või Nooruse ja Sauna tänavaks.

“Nooruse tänav tuleb kindlasti,” lisas Roger ja rõhutas, et otsuse teeb vallavolikogu.

Kadrina saunaklubi president Ülo Kais suhtus aadressiandmete käsiraamatus antud soovitustesse skeptiliselt. “Soovitada võib igasuguseid asju,” ütles ta ja tõi näite, et Kadrinas on Kalevipoja tänav. See nimi on antud kunagise Kalevipoja kolhoosi järgi – sel tänaval on endise majandi majad.

“Kolhoos on kadunud, kuid tänavanime pole keegi muutnud,” nentis Kais.

Saunaklubi presidendi hinnangul on saun ilus eestikeelne sõna. Ihuharimistempel ehitati Kadrinasse 1957. aastal. “Praegu ei ole küll näha, et saun ära kaob,” jätkas Kais. Samuti ei kao tema ütlust mööda kuhugi vallavolikogu ja bürokraadid.

Kais arutles, et kui Kadrinas peakski saun ära kaduma, siis võivad ametnikud tänavale ju uue nime panna. Aga võivad ka alles jätta. “Mälestuseks, et kunagi oli seal saun,” selgitas Kais.

Kais nõustus, et poe või restorani järgi ei maksa tänavanime panna. “Pood või restoran võivad ära kaduda – saun ei kao kuskile,” kinnitas ta.

Kadrina vallavalitsuse peamaakorraldaja Erika Roger rääkis, et omavalitsus tahab osa teid munitsipaliseerida. Selleks on vaja need kanda kohanimede registrisse. Enne aga registrisse kanda ei saa, kui teel pole nime. Rogeri andmetel on vallas veel kümmekond teed ja tänavat, mille nimi muutub või saab esimest korda nime.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles