Esimesed puugid on juba aktiivsed

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Puugid levitavad ohtlikke haigusi, mis võivad inimese tervise eluks ajaks rikkuda.
Puugid levitavad ohtlikke haigusi, mis võivad inimese tervise eluks ajaks rikkuda. Foto: Toomas Huik

Kevade saabumisega on muutunud aktiivseks esimesed puugid, mistõttu terviseamet soovitab inimestel puukentsefaliidi ennetamiseks kaaluda vaktsineerimist. Lääne-Virumaa on üks puugirohkemaid piirkondi Eestis, puukentsefaliidi haigusjuhte esineb meie maakonnas rohkem kui Eestis keskmiselt.

Terviseameti nakkushaiguste epidemioloogia osakonna nõuniku Irina Dontšenko sõnul on puugid muutunud aktiivseteks juba praegu, mil pinnas on soojenenud 5 kraadini. "Puugihooaeg kestab tavaliselt aprillist oktoobrini," ütles ta. "Puugid on liikvel eelkõige pärast lume sulamist ja rohelisel ajal," selgitas Dontšenko ja lisas, et juba praegu tasub vajadusel korrata puukentsefaliidi vaktsiini doosi ja looduses viibides kasutada puugihammustuse vältimiseks ennetusmeetmeid.

Puukentsefaliidi ennetamiseks soovitab terviseamet kaaluda vaktsineerimist. "Puukentsefaliidi vältimiseks on olemas tõhusad ja ohutud inaktiveeritud vaktsiinid nii täiskasvanutele kui lastele alates esimesest eluaastast. Esmane vaktsineerimiskuur koosneb kolmest süstist," rääkis Dontšenko ja täpsustas, et kaks esimest tehakse ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas kuni aasta hiljem. "Pärast kahte süsti on immuunsus hea, kuid kestab ainult ühe hooaja, kolmas süst pikendab immuunsust," lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles