"Virumaa suvesaund 2023": lähemalt žüriiliikmetest vol. 2

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Imre Õunapuu.
Imre Õunapuu. Foto: Helen Solovjev

Märtsis alanud muusikakonkursile “Virumaa suvesaund 2023” saab võistluslugusid saata veebis kampaanialehel virumaateataja.ee/suvesaund. Aega on selleks 15. maini.

Konkursi võiduloo selgitavad nii rahvahääletus kui ka kaheksaliikmeline žürii, mille moodustavad teravaimad pliiatsid ja kirkaimad kriidid kohalikust kultuuripinalist ja kaugemaltki.

Järgnevate kuude jooksul tutvustab Virumaa Teataja hindajaid lähemalt ja kahekaupa. Palume aplausi järgmisele kahele.

Siin nad on – Imre Õunapuu ja Ingrid Kohtla!

Imre Õunapuu

Imre on Rakvere teatri näitleja, aga pisut ka muusik – mängib nimelt akordioni bändis Eneseimetlejate Klubi. Tegelikult mängib ta veel mitut pilli. Nagu ise ütleb, siis kõiki hästi natuke. Imre lubab ennast kutsuda ka laulukirjutajaks – kuigi vähesed olevat neid lugusid kuulnud, on ta mõne tõepoolest kirjutanud.

Muusikalise silmaringi seisukohalt pole sugugi tähtsusetu, et Imre korraldab koos Andres Rajaga Rakvere teatri igakuist muusikaviktoriini. Kes sel hooajal neil osalenud on, see teab, et iga kord tuleb üks lugu ära arvata nii, et Imre mängib selle erineval instrumendil rahvale ette.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Kuna muusika on alati olnud minu jaoks üks olulisemaid kunstivaldkondi ja elus olemise viise, siis ma ei osanud leida mitte ühtegi põhjust, miks peaksin sellise pakkumise tagasi lükkama. Lisaks huvitab mind eriti värske looming ja žüriis olles on mul võimalus kuulata väga huvitavat uut materjali.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Teha muusikat, mida tõesti armastate. Mitte mõelda sellele, milline lugu võiks konkursil toimida. Siis saame näha teie tõelist nägu ja kindlasti on sellist loomingut palju huvitavam kuulata. Isegi kui teie lugu ei võida, tundke rõõmu, et olete midagi ära teinud selleks, et maailm teist kuuleks.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Nii imal ja igav, kui see ka pole, siis Eric Clapton on olnud minu maitse põhikujundajaid. Samuti Mark Knopfler ja Fleetwood Mac, eriti viimase endine kitarrist Lindsey

Buckingham. Eestist tooks esile Vaiko Epliku.

Üldiselt bluus, soft rock, klassikaline rock on minu veregrupp. Varem kuulasin palju drum’n’bass’i, sõltuvalt tujust panen vahel nüüdki Pendulumi käima. Viljandi kultuuriakadeemia aegadest hakkas meeldima ka folk ja selle erinevad vormingud. Zetod ja Vägilased on ühed, mis on minu playlist’i tipus.

Ingrid Kohtla.
Ingrid Kohtla. Foto: Erakogu

Ingrid Kohtla

Ingrid on Tallinn Music Weeki ja Station Narva kommunikatsioonijuht ja programmi kuraator. Ta on töötanud kultuuri- ja elustiiliajakirjanikuna ning olnud eesti- ja venekeelse kultuuriajakirja Wasp & Caterpillar peatoimetaja, MTV Eesti pressijuht ja omasaadete toimetaja ning kultuuriklubi Von Krahl programmijuht.

Muusikaedetabelite maailmas on Ingrid kogenud tegija. Ta on olnud ETV2 muusikavideote saate “Eesti TOP 7” autor ja toimetaja. Samuti on ta Eesti Laulu konsultant ja žürii liige ning Eesti Muusikaauhindade kategoriseerimiskomisjoni liige.

Ingrid on pidanud Eesti kunstiakadeemias subkultuuriloo ja imagoloogia loenguid ning esindanud Eesti muusikatööstust rahvusvahelistel festivalidel ja konverentsidel. Kultuurivälja edendajana on Ingridi fookuses ühiskondliku mõjuga valdkondadevahelised projektid, globaalsete trendide kohalikud tõlgendused ning eesti kultuuriloo ja talentide tutvustamine rahvusvahelisel tasandil.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Tulevikutegijate avastamine on mu DNA põhiosa.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Keskendumist.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

30-ndate ballroom’ist kuni The Caretakeri mälukaotus-hauntoloogiani, Motown’ist new jack swing’ini, Joe Meekist mürarokini, Great American Songbookist ja Burt Bacharachist 21. sajandi seiklusliku avant-pop’ini.

Burt Bacharachist on tekkinud ka erihuvi tervikliku artistikarakteri ja seda moodustava ja ümbritseva meta vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles