Tervishoiutöötajate nädalal tänatakse ja tunnustatakse apteekreid

Merly Raudla
Copy
Farmatseut Gea Rakvere Kroonikeskuse Südameapteegis.
Farmatseut Gea Rakvere Kroonikeskuse Südameapteegis. Foto: Grete Veedla

Sel nädalal tähistatakse juba 11. korda maailma tervishoiutöötajate nädalat. Mida me teeksime arstide, õdede ja apteekriteta? Tihtipeale ongi apteek esimene koht, kuhu inimene tervisemurega pöördub.

Rakvere Kroonikeskuse Südameapteegi farmatseut Gea tõdes, et inimeste aitamine on tervishoiutöötaja töö igapäevane osa. Alles hiljuti oli tulnud retseptiravimeid ostma patsient, kes oli väga segaduses oma ravimite annustamise pärast. Farmatseut nägi, et inimesel oli hiljuti annuseid muudetud ja talle olid ka mõned uued ravimid kirjutatud. "Patsient sattus väga segadusse ja oli ehmunud ravimite üle, need olid tema jaoks tundmatud," sõnas Gea. Selgus, et inimene oligi võtnud kogemata liiga suuri annuseid. Gea võttis ühendust raviarstiga. Koos lepiti patsiendi ja raviarsti kohtumine kokku, et arst saaks raviplaani üle rääkida.

Diana​, Gea kolleeg Tartust, meenutas juhtumit, kui klient oli tulnud apteeki ja kurtnud, et tunneb ennast halvasti, ning soovis vererõhku mõõta. Kliendil valutas vasak käsi ja ta ei saanud seda kõrgele tõsta. Ka kliendi kael juba paar ööd kergelt paistes olnud. Samuti kurtis ta kõrvetisi rinnaku taga. "Mõõtsime tema vererõhu väärtused, mis olid üle 200," kirjeldas proviisor Diana. Kuna vererõhk üle 200 on eluohtlik ja võib viidata infarktiohule, andsid apteekrid patsiendile vererõhu alandamiseks nitroglütseriini tableti ja kutsusid kiirabi. Hiljem selguski, et patsiendil oli haiglasse jõudes tekkinud südamelihase infarkt. Õnneks sai ta kiirelt arstide hoole alla. Pärast infarktist taastumist läks patsient tagasi apteeki ja tänas, et teda kiirelt aidati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles