“Virumaa suvesaund 2023”: lähemalt žüriiliikmetest vol. 3

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Mariliis Mõttus.
Mariliis Mõttus. Foto: Erakogu

Märtsis alanud muusikakonkursile “Virumaa suvesaund 2023” saab võistluslugusid saata veebis kampaanialehel virumaateataja.ee/suvesaund. Aega on selleks 15. maini.

Konkursi võiduloo selgitavad nii rahvahääletus kui ka kaheksaliikmeline žürii, mille moodustavad teravaimad pliiatsid ja kirkaimad kriidid kohalikust kultuuripinalist ja kaugemaltki. Järgmiste kuude jooksul tutvustab Virumaa Teataja hindajaid lähemalt ja kahekaupa. Palume aplausi järgmisele kahele. Nemad on tänavusest žüriist Lääne-Virumaaga ehk kõige vähem seotud, mis annab neile võibolla supervõime jälgida meie musamaastikku kaugemal seisja värske pilguga. No ja ega see Eesti lõppude lõpuks nüüd nii suur ka pole. Siin nad on – Mariliis Mõttus ja Toomas Vanem!

Mariliis Mõttus

Mariliis on Müürilehe muusikatoimetaja, kes kirjutab aeg-ajalt ka muudest asjadest kui muusika. Peamiselt huvitavad teda popkultuur, subkultuurid ja ajalugu. Samuti veab ta eest IDA Raadios tumemuusika erinevatele vormidele pühendatud saadet “Vanta”.

Mariliisi südames ja kõrvaklappides on alati reserveeritud koht tumedamale ja raskemale saundile, ent mitte ainult. Melanhoolianoot on alati boonuseks ning maha pole ta suutnud raputada ka 80-ndate popmuusika- ja sündipopinostalgiat.

Talle meeldib, kui muusika annab laiemaid teadmisi mõne kultuuri või nähtuse kohta, millest ta varem ei teadnud.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Professionaalsest huvist ning lootusest avastada mõni uus ja põnev artist.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Muusika ei tohiks muutuda kohustuseks. Ärge produtseerige üle, emotsioon on põhiline.

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Olen nooremana läbi käinud popmuusika, samuti 2000-ndate alguse nu metal’i ja indie faasi ning jõudnud selles evolutsioonis välja tumemuusikani, mille alla kuuluvad näiteks electronic body music, industrial, post-punk, noise, erinevad wave’id jne. Tervitaksin siinkohal väsimatut Anders Meltsi ja Beats From the Vaulti kampa, kes selle niši lippu kõrgel hoiavad. Viimasel ajal hakkavad eriti kõrva ka Lähis-Ida, Aasia ja Aafrika traditsioonilist muusikat elektroonikaga siduvad artistid.

Toomas Vanem.
Toomas Vanem. Foto: Erakogu

Toomas Vanem

Toomas on eesti kitarrist, helilooja ja produtsent, kes läbi aegade mänginud mitmes ansamblis: Kuuendas Meeles, Linnu Tees, Radaris, Dialogis ja teistes. Stuudiomuusikuna on ta salvestanud albumeid kümnetele artistidele, kelle seas Ivo Linna, Ines,

2 Quick Start, Birgit Õigemeel ja Anne Veski. Sessioonimuusikuna on ta kuulunud paljude Eesti telesaadete bändide koosseisu.

Instrumentaalse sooloalbumi “Toomas Vanem – I” avaldas ta 2014. aastal, sellel kõlab tema enda loodud meloodiline progerokk. Albumil teeb kaasa ka bassilegend Stuart Hamm USA-st. Mehe teine sooloalbum “Toomas Vanem – II” ilmus mullu jaanuaris.

2011. aastal toimunud ülemaailmsel kitarristide konkursil Guitar Idol III valiti Toomas Vanem maailma kahekümne parima kitarristi hulka, seda tema instrumentaalpalaga “Lonely Proton”.

Praegu õpetab tunnustatud muusik kitarri Viru-Nigula valla muusikakoolis Kundas, teeb stuudiotööd ja nokitseb dokumentaalfilmi “Eesti kitarristid – I” kallal. Live-esituses saab Toomas Vanema muusikat kuulda kollektiividelt Toomas Vanem Kvartett ja Toomas Vanem Trio.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Tundus huvitav pakkumine.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Häid kordaminekuid ja külma närvi!

Palun nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Allan Holdsworth, John Scofield, Larry Carlton, John McLaughlin, Frank Gambale. Instrumentaalne muusika. Ka klassikaline muusika – Bach, Mozart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles