"Ei fosforiidile" ei ole üksnes kiri särgil

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Üks seminari kõrghetkedest. Peep Vassiljev ulatab Sirli Sipp Kullile särgi kirjaga "Ei fosforiidile".
Üks seminari kõrghetkedest. Peep Vassiljev ulatab Sirli Sipp Kullile särgi kirjaga "Ei fosforiidile". Foto: Andres Tohver

30. märtsil Sõmerul peetud seminaril "Eesti maapõueressurssidega seotud teadusuuringud" tuletas Rakvere vallavolikogu esimees Peep Vassiljev meelde, et omavalitsuse territooriumist tervelt 85 protsenti paikneb maavaradel. Juba kaevandatakse vallas põlevkivi, lubjakivi, kruusa, liiva ja turvast. Valda seob maapõueseadus, enamikuks liigutusteks on vaja riigi kooskõlastust. 

Peep Vassiljev ulatas Eesti geoloogiateenistuse juhile Sirli Sipp Kullile kingituse, milleks oli kena kollane särk kirjaga "Ei fosforiidile". Kuid särgi teist külge kattis kiri "Puhas põhjavesi Eesti suurim rikkus".

Seminari käigus jagus Vassiljevil esinejatele teravaid küsimusi. Nii näiteks ütles ta akadeemik Kalle Kirsimäele, et tolle esitatud tehnoloogia fosforiidi rikastamiseks on alakirjeldatud, ja tahtis konkreetselt teada, kui palju fosfokipsi ikkagi tekib aastas miljoni tonni rikastatud fosforiidi tootmisel, mis fosforiidiuurijatel eesmärgiks näib olevat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles