Lina kasvatamisega jätkatakse ka sel aastal

Kevin Volter
Copy
Raatsaga kuparde eemaldamine.
Raatsaga kuparde eemaldamine. Foto: Margit Pensa

Eelmisel aastal kuue põhjamaa riigi koostöös korraldatud projekt "1 ruutmeeter lina" oli edukas üle Eesti. Pea 300 ruutmeetril kasvatati kauni sinise õiega linataimi – osaleti nii eraisikute, kogukondade, ettevõtete kui ka lasteaedade ja koolidena.

Toimus seminare ja ühiseid tööpäevakuid küll lina kitkumiseks, küll hilisemateks linatöödeks. Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu esindaja ning Lahemaa pärimuskoja perenaine Liis Burk rääkis, et üheaastasest projektist kasvas aga linateemade vastu nii suur huvi, et sooviti tegevuse jätkumist ka sel aastal. "Käsitööliidu juurde tekkis selleks uus alaliit, hetkel nimega taimsete kiudude alaliit. Nimega antakse märku tegevuse laienemisest. Endiselt tegeletakse ka sel aastal lina kasvatamisega ja selleks vajalike seemnete jagamisega ning sügise poole ka erinevate linatöödega. Aga pööratakse tähelepanu ka teistele taimedele, millest on ajalooliselt siin piirkonnas tekstiili valmistatud – puu niined, kiukanep, nõges ja turvas," rääkis Burk.

27. märtsil toimus avalik veebiseminar, kus linaga seotud teemasid tutvustati. Lisaks pidas leiutaja ja tekstiilikunstnik Kadi Pajupuu tootearenduse tegemiseks inspireeriva loengu. Taimsete kiudude alaliidu üks eestvedaja Margit Pensa rääkis, et lisaks kiulina seemnetele jagatakse sel aastal soovijatele kiukanepi seemet ühel ruutmeetril katsetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles