Lapsemeelselt ja hõbekeelselt luulelainel

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Urve Tinnuri lasteluulekogus leidub värsse koolist ja kodust, hängimisest ja mängimisest, lustist ja rõõmust.
Urve Tinnuri lasteluulekogus leidub värsse koolist ja kodust, hängimisest ja mängimisest, lustist ja rõõmust. Foto: Urve Tinnuri

Urve Tinnuri uues lasteluulevalimikus “Lapsemeelselt, hõbekeelselt”, mis mõeldud algkoolijütsidele, sisaldub lisaks varem ilmunud kogudest pärit värssidele ka üle paa­ri­kümne päris uue luuletuse.

Autori sõnul leidub luuletusi seinast seina: koolist ja kodust, hängimisest ja mängimisest, lustist ja rõõmust. “Rütmikad ja helisevad värsid aitavad põgeneda muinasjuttu, õpetavad nägema Eestimaad kogu selle ilus ja võlus ning kutsuvad hullama koos lapsemeelse ja hõbekeelse kevadtuulega,” nimetas Urve Tinnuri.

Kirjanik ütles, et lasteluule puhul tuleb tingimata silmas pidada, et sõnavara oleks lapse jaoks lihtne ja arusaadav, armastusega valitud. “Värsirida peaks olema võimalikult lühike, mitte pikk ja lohisev, mis autori jaoks tähendab seda, et vähemate sõnadega tuleb öelda võimalikult palju. Nii palju, et luuletuses sisalduv sõnum ei jääks pealiskaudseks ega värssidesse lükitud lugu kesiseks. Minu arvates on lasteluule puhul kindlasti olulised ka täpne ja puhas täisriim, samuti rütm,” rääkis kirjanik, kelle looming on pälvinud lugejatelt palju sooje ja tänulikke sõnu. “Kohtumistel koolides ja lasteaedades on lapsed mu luuletustega rahule jäänud ja ettelugemistele rõõmsalt kaasa elanud,” mainis värsimeister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles