Kapo: digiaktivistid on asunud valeinfole vastu astuma

Copy
Mullune kaitsepolitseiameti aastaraamat.
Mullune kaitsepolitseiameti aastaraamat. Foto: Konstantin Sednev

Kaitsepolitseiameti (kapo) kinnitusel on Kremli-meelsed jõud usinalt kasutamas sotsiaalmeediat enda vaadete levitamiseks, kuid positiivse arengusuunana on pead tõstmas ka digiaktivistid, kes on võtnud oma kohuseks valeinfole vastu astuda. 

Kapo kinnitusel peab kõigil, kel tuleb valdkondlikus töös mõista inimeste hoiakuid, olema arusaam, et Eestis on sotsiaalmeedia infokanalina venekeelsete inimeste jaoks olulisem kui eestikeelsetele. "Traditsiooniliste peavoolukanalite mõju vähenemisega rööbiti on kasvanud sotsiaalmeedia ja suhtlusrakenduste kasutamine. Sotsiaalmeedia poolkinnistes gruppides on kohati kümneid tuhandeid liikmeid ning neis üritatakse jälgijate meelsust mõjutada. Eesti mõõtkavas on  sellise liikmete hulgaga grupid väga suured, kuid nii suuri gruppe pole õnneks palju. Tähelepanuväärne on aga tõsiasi, et Eesti-teemalisi uudiseid kajastavate või väidetavalt Eesti venekeelseid kogukondi koondavate sotsiaalmeediagruppide liikmete hulgas on arvestatav hulk selliseid, kes kasutavad Venemaa mobiilinumbreid," kirjutab kaitsepolitsei oma värskelt ilmunud aastaraamatus.

Erinevad sotsiaalmeediaplatvormid suhtuvad valeinfosse ja Venemaa propaganda levitamisse eri rangusega. Üldiselt on aga mõjutustegevuse taktika üks: postitatakse venekeelseid uudiseid või linke, mille sisu on Eesti, Ukraina või lääne suhtes teravalt  kriitiline. Kui artiklite allikad läbivad konkreetse platvormi filtri, siis põhiline negatiivne mõju jälgijate hoiakutele saavutatakse nende postituste kommentaarides, kus artiklis väljendatud ühiskonnakriitikast saab mustamine ja sõim. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles