"Virumaa suvesaund 2023": lähemalt žüriiliikmetest vol. 4

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Georg Eessaar.
Georg Eessaar. Foto: Kerli Zirk

Märtsis alanud muusikakonkursile “Virumaa suvesaund 2023” saab võistluslugusid saata veebis kampaanialehel virumaateataja.ee/suvesaund. Aega on selleks 15. maini ehk veel täpselt üks kuu.

Konkursi võiduloo selgitavad nii rahvahääletus kui ka kaheksaliikmeline žürii, mille moodustavad teravaimad pliiatsid ja kirkaimad kriidid kohalikust kultuuripinalist ja kaugemaltki. Virumaa Teataja tutvustab hindajaid lähemalt ja kahekaupa. Palume aplausi viimasele kahele. Siin nad on – Georg Eessaar ja Viivi Voorand!

Georg Eessaar

Jätkasime traditsiooni ja kutsusime žüriisse ka eelmise aasta Suvesaundi võiduloo autori, praegusel juhul ühe autoritest. Georg on Kadrina mees, kes elab ja õpib Viljandis ning teeb seal koolikaaslastega bändi Onkel Jonkel, kus mängib kitarri, laulab ja kirjutab laulusõnu.

Onklite pala “Nostalgia” kuulutati mulluse Suvesaundi võitjaks, nüüdseks on mehed ilmutanud ka oma esikalbumi “Akadeemiline puhkus”.

Georg on musikaalne olnud maast madalast, Kadrinas elades tegi bändi wAxXeRs, kellega osaleti ka 2017. aasta Noortebändi konkursil. Toona jõudsid nad poolfinaali, aga mis kõige tähtsam – Taavi Rõivas postitas nende esinemisest pildi oma Instagrami.

Ta kirjutab laulutekste ka teistele artistidele, tema käsi on mängus näiteks Eesti Laulul 2019. aastal poolfinaali jõudnud Around The Sun-i loos "Follow me back".

Georgi lahedate vimkadega laulusõnu ja värskeid meloodiaid kuuleme tulevikus kindlasti küll ja veel. Kuulame siis vahelduseks, mida ta arvab värskest Virumaa muusikast.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Nõustusin, kuna olen võistluse suur fänn ja on suur au olla abiks uue võiduloo valimisel.

Nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Arvutimängud, Alo TV ja kaitsevägi.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Soovin edu ja julgustan kõiki alustavaid või lõpetavaid laululoojaid osalema. Sõltumata žüriist on muusika subjektiivne ning võistlejad dopingukontrolli tegema ei pea. Võitjad on kõik, kes leiavad oma muusikale uued austajad.

Viivi Voorand.
Viivi Voorand. Foto: Marianne Loorents

Viivi Voorand

Kui eelmisel aastal oli žüriis lauljatar Kadri Voorand, siis sel aastal kutsusime sinna tema väeka ema. Suisa terve Virumaa lauluemaks hüütud Viivi on teenekas muusikapedagoog, dirigent ja rahvamuusik, ansambli Lahemaa Rahwamuusikud hing ja omaaegse Viru Säru festivali kokkukutsuja. Tunamullu pälvis ta oma tegevuse eest Lääne-Virumaa Kultuurkapitali elutööpreemia.

Tänavustest žüriiliikmetest on Viivi kõige väärikamas vanuses ning kuulanud elu jooksul palju-palju muusikat, seetõttu ootame huviga, milliseks osutub tema isiklik edetabel.

Miks nõustusite Suvesaundi žüriiga liituma?

Omamoodi põnev väljakutse. Muuseas – ma olen seni vältinud lauluvõistlustel hindaja rolli.

Nimetage enda muusikamaitse olulisemad kujundajad.

Kahtlemata koorilaul ja pärimusmuusika. Ma naudin väga, kuidas andekad muusikud vanade viisidega ümber käivad. Rääkimata Tormisest. Ka džässmuusika on üks lõpmatu improvisatsioon. Kadri kõrvalt olen õppinud seda muusikaliiki alles nüüd rohkem tundma. Ja nautima imelisi muusikuid, igaühel oma nägu ja tegu. Ega ei ole ikka küll nii, et trumm on trumm! Muusikapala puhul pean oluliseks kasvõi väikestki ilusat meloodiat.See ei peaks piirduma sellega, et "do-st sol-ini ja tagasi ja üks noot la-s ka". Primitiivsus pakub mulle vähe.

Mida soovite ja soovitate konkursil osalejale?

Head mõttelendu! Et oleks idee, mis läheb korda kogu Virumaale, inspireeriks headusele ja paremaks olemisele. Kui on lauluga lugu, peaks tekstist kooruma Virumaa jaoks armas, oluline sõnum. Ja emakeeles. Pillipala puhul hea pealkiri või miks mitte isegi moto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles