Keskkonnaamet kontrollib juuni lõpuni pesitsusrahust kinni pidamist (1)

Copy
Harvesterid tuleb lindude pesitsusrahu ajal seisma jätta.
Harvesterid tuleb lindude pesitsusrahu ajal seisma jätta. Foto: Arved Breidaks

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) peatas laupäevast korralised raietööd, et mitte häirida linde ja loomi nende pesitsusajal. Seda peavad tegema ka teised metsaomanikud – keskkonnaameti inspektorid teevad juuni lõpuni ka reide, mis keskenduvad kaitsealadele ja linnurikastele metsadele.

Igakevadine pesitsusrahu kestab kaks ja pool kuud ehk kuni juuni lõpuni. Pesitsusrahu tagamine ei ole seejuures vaid keskkonnaameti järelevalve kätes.

"On hea meel, et paljud metsaomanikud arvestavad kevadise pesitsusrahuga ja on valinud raietöödeks mõistliku aja," märkis keskkonnaamet sotsiaalmeedias. "Raiete piiramisel tegutseme juhtumipõhiselt. Kui metsas on tõenäoliselt kuus või enam linnupesa hektari kohta, siis on mets pesitsusrahu perioodil meie järelevalve inspektorite teravdatud tähelepanu all."

Samas tohib pesitsusrahu ajal metsakaitseekspertiisi alusel aktiivseid üraskikoldeid likvideerida. Üraskite vastu võitlemine on keskkonnaameti kinnitusel äärmiselt oluline ning tõrje edukus sõltub värskelt asustatud puude kiirest ja õigel ajal ülestöötamisest.

Pesitsusrahu ajal keskendub RMK riigimetsas peamiselt metsakasvatuslikele töödele, millest üheks olulisemaks on uue metsapõlve rajamine. Igal aastal istutab RMK üle 20 miljoni puu. Igakevadist pesitsusrahu peetakse alates 2002. aastast ehk juba 21. korda.

Pesitsusrahu eesmärk on hoida linde ja loomi ajal, mil nad oma poegi üles kasvatavad, samuti soov vältida kevadise sulaga pehmeks muutunud metsapinnase kahjustamist. Rahu ajal tehakse metsakaitseekspertiisi alusel hädavajalikke metsakaitselisi töid üraskikahjustuste likvideerimiseks, veetakse kokku metsamaterjali ja kuuse-kooreüraskite püüdmise eesmärgil langetatud püünispuid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles