Keskmine läänevirulane laenutab aastas üheksa raamatut

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Lugejad Lääne-Virumaa keskraamatukogus.
Lugejad Lääne-Virumaa keskraamatukogus. Foto: Meelis Meilbaum

Rahvusraamatukogu kogutud statistika põhjal laenutab keskmiselt inimene aastas seitse raamatut, kuid on maakondi, kus tulemus on oluliselt parem. Lääne-Virumaa on neljandal kohal üheksa laenutusega inimese kohta.

Kõige rohkem laenati möödunud aastal Põlva, Hiiu ja Võru raamatukogudest, kus laenatakse aastas ligi 14 korda ühe elaniku kohta. Keskmine ehk seitse raamatut aastas on mõnevõrra madalam kümne aasta tagusest tulemusest, siis oli keskmine 8,2 raamatut inimese kohta. Lääne-Virumaal laenati kümme aastat tagasi elaniku kohta 11,1 raamatut, praegu üheksa. Väiksem laenutuste koguarv kõneleb nii alternatiivsete meelelahutusvõimaluste kasvust kui ka kahanevast elanike arvust.

"Raamatukogude laenutuste, aga ka külastuste arvu tuleb alati vaadata koos demograafiliste muutustega – kas ja kuhu tuleb inimesi juurde, kus jääb vähemaks," ütles Eesti rahvusraamatukogu üleriigiliste raamatukoguteenuste arenduskeskuse statistikateenuse juht Riin Olonen. "Võrdlust kümne aasta taguste andmetega mõjutavad ka vahepeal toimunud haldusreformist tulnud muudatused."

Olonen rõhutas, et raamatukogud pakuvad oma kasutajatele palju rohkem kui pelgalt laenutamine – järjest rohkem on ka e-teenuseid, mille kasutamiseks ei pea enam raamatukokku kohale minema.

Laenutamise statistikat kõikide maakondade kohta näeb rahvusraamatukogu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles