Mitu virumaist toodet valiti Eesti parimate toiduainete sekka

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Eesti parimaks toiduaineks valiti Rakvere Ürt & Grill rabarberi-mündi vardaliha.
Eesti parimaks toiduaineks valiti Rakvere Ürt & Grill rabarberi-mündi vardaliha. Foto: Eesti Toiduainetööstuse Liit

Toiduliit tunnustas täna toimunud aastakonverentsil Eesti parimaid toiduaineid. Võidu pälvis Rakvere Ürt & Grill rabarberi-mündi vardaliha.

2023. aasta Eesti parima toiduaine tiitli viis koju HKScan Estonia AS, kes on turule toonud käsitsi lõigatud seakaelakarbonaadist rabarberi-mündi vardaliha, mis on erilise maitsestusega kuivmarinaadis ja mille lihasisaldus on 95 protsenti. Karges marinaadis on kasutatud naturaalset rabarberipüreed, sidrunimahla, rohemünti ja teisi maitsetaimi. 

Parim Virumaa väikeettevõtte toode on OÜ Matsimoka trühvli salaami. Trühvli salaami on Eestis ainulaadne valmistamistehnoloogia poolest. Matsimoka on rajanud esimese ettevõttena Eestis ehtsa valgehallitussalaami tootmise.

Parim Virumaa väikeettevõtte jook on OÜ Moe Mohn Poppy Spruce Tip Gin. Džinni valmistamiseks saadi inspiratsiooni põhjamaisest loodusest ja nii lisati klassikalisele Mohn Poppy Ginile kamaluga kuusevõrseid. 

Rahva lemmik valiti tänavu rahvahääletusega Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel. Enim hääli (3200) kogus Matsimoka pasteet suitsulihakõrnetega. 

Kaupmeeste lemmikuks valiti HKScan Estonia AS-i Rakvere Ürt & Grill rabarberi-mündi vardaliha.

Lisaks parimale toiduainele ja piirkondlikele võitjatele kuulutas toiduliit välja kolm kuldmärgi saajat: 2023. aasta Eesti parima mittealkohoolse joogi tiitli pälvis Aura ökoloogiline filtreerimata õunamahl (AS A. Le Coq), parima alkohoolse joogi tiitli Grafter‘s Wild Forest Gin (AS Liviko) ja parima lisandväärtusega toiduaine tiitli Alma Vita+ laktoosivaba virsiku-chia jogurt (Valio Eesti AS).

"Kuigi kriisiaegadele kohaselt märkasime tänavu osalemise aktiivsuse mõningast langust, võin siiski kindlalt öelda, et tootearendus toidusektoris on jätkuvalt tugev ning tootjad suudavad oma innovatsiooni ja ideedega üllatada meid iga aasta," kommenteeris toiduliidu juht Sirje Potisepp. Ühe tänavuse trendina tõi ta esile taimsete toodete lisandumise ning suhkrusisalduse jätkuva vähenemise. Tootearenduse faasis püütakse jätkuvalt anda toodetele sobivaid lisandväärtuseid, lisades rohkelt kiudaineid, valku, vitamiine ja mineraalaineid või piimhappebaktereid.

Ühtekokku osales sel aastal Eesti parima toiduaine konkursil 137 Eesti toiduainet ja jooki 50 ettevõtetelt: 25 suurettevõtet esitasid konkursile 87 toodet ning 25 väikest piirkondlikku tootjat saatsid hindamisele 50 toodet. Kõige tihedam konkurents oli tänavu taas lihatoodete kategoorias (20 toodet), millele järgnesid mahu poolest võrdselt magustoidud, piimatooted ja valmistooted – igas kategoorias 10 uut põnevat toodet. Väikeettevõtetest oli enim esindatud Põhja-Eesti 17 ja Virumaa 12 tootega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles