Arheoloogid tutvustasid riigitelevisioonis Lääne-Virumaalt leitud muistiseid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Arheoloogid Ain Mäesalu (vasakul) ja Mihkel Tammet tutvustasid "Ringvaates" Lääne-Virumaalt möödunud nädalavahetusel leitud muistiseid.
Arheoloogid Ain Mäesalu (vasakul) ja Mihkel Tammet tutvustasid "Ringvaates" Lääne-Virumaalt möödunud nädalavahetusel leitud muistiseid. Foto: Kuvatõmmis

Möödunud nädalavahetusel Lääne-Virumaalt leitud muististe vastu tundis muu hulgas huvi riigitelevisiooni õhtune saade "Ringvaade". Arheoloogid Ain Mäesalu ja Mihkel Tammet demonstreerisid seal maapõuest lagedale tulnud kausse, mis pärinevad 13. sajandi algusest.

Kui Ain Mäesalu Virumaa Teatajaga selle nädala alguses vestles, siis ei tahtnud ta Kunda jõe kaldalt maapõuest leitud enam kui kahekümnest kausist veel rääkida. "Oli üks huvitav leid, aga enne tahaks ära puhastada ja natuke uurida," mainis ta esmaspäeval.

Teisipäeval  rääkis Mäesalu "Ringvaates", et leitud kausid on pronksist. Niisuguseid on ka varem väljakaevamistel leitud ning just eriti palju Eestist, konkreetsemalt Virumaalt. Arheoloog oletas, et kausid olid liturgilised esemed, mille Taani kuningas võis 1220. aasta paiku kinkida Virumaa ülikutele, et viimased soostuks ristiusku vastu võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles