Maaelu teadmuskeskuses käib vilgas uurimis- ja arendustöö

Siim Mihailov
, ajakirjanik
Copy
Kasvuhoones kasvavate kartulite pealsed kõrgusid isegi üle meetri.
Kasvuhoones kasvavate kartulite pealsed kõrgusid isegi üle meetri. Foto: Ain Liiva

Jõgeval asub üks kaheksast maaelu teadmuskeskuse allasutusest, kus peamiselt tegeletakse teravilja ja heintaimede aretamisega ning väiksemas mahus kartuli ja köögiviljadega. Lisaks on uuringute keskmes biotehnoloogia, taimekaitse ja geenipank. Viimastel aastatel on Jõgeval uusi hooneid kerkinud visalt.

Maaelu teadmuskeskuse direktori Andre Veskioja sõnul on Jõgeva alevikus juba sadakond aastat põllumajandusteadust tehtud ja elanike seas on hulgaliselt doktorikraadiga inimesi. Maaelu teadmuskeskuses töötab üle Eesti 300 inimest, neist 100 Jõgeval.

Selle aasta alguses koondusid põllumajandusuuringute keskus ja Eesti taimekaitseinstituut ühe mütsi alla ja organisatsioon kannab nüüd nimetust maaelu teadmuskeskus. Sinna kuulub kaheksa allasutust: katsekeskused Kuusikul, Viljandis ja Võrus, kontorid Jänedal, Tartus ja Kuressaares, laborikeskus Sakus ja teadmuskeskus Jõgeval. Andre Veskiojal on plaan 21. sajandi tehnoloogiat kasutades välja arendada Euroopa ja maailmatasemel teadmuskeskus, mis tegeleb ka teadussiirde ja innovatsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles