Kommentaar: ostjate mõttepaus on pannud kinnisvaraarendajad ootele

Mihkel Nestor
, SEB majandusanalüütik
Copy
Mihkel Nestor.
Mihkel Nestor. Foto: Madis Veltman

Eelmisel nädalal avaldatud statistikaameti andmetest selgub, et kinnisvarasektoris on veel tõusulaines uute elamispindade kasutuslubade välja andmine. Kui keskmiselt on viimastel aastatel saanud ühes kvartalis kasutusloa umbes 150 000 m2 uusi eluruume, siis selle aasta alguses küündis see 185 000-ni.

Hoopis vastupidine pilt avaneb aga ehituslubade väljastamise kohta. Neid anti tänavu esimeses kvartalis välja kõigest 127 000 m2 elupindade ehituseks. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga oli seda pea neljandiku võrra vähem ja viimati oli see näitaja nii tagasihoidlik 2016. aasta alguses.

Ehitustegevus aeglustub, sest elamuehituse mahud on viimastel aastatel olnud väga suured ja nii kõrgel ei suudeta pikalt püsida. Viimase viie aasta jooksul on kasutusse antud 36 500 uut eluruumi, mis moodustab umbes 5 protsenti kogu Eesti elamufondist. Et ressursse on piiratult, ent nõudlust kohati ülearu, on ehitamine muutunud ka väga kalliks. Ehitushinnad on kasvanud kõigest kahe aastaga enam kui kolmandiku võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles