Avatud kalasadamate päev ulatub Virumaale

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Võsu sadamas on kalasadamate päeval müügil värske kala ja kalatooted.
Võsu sadamas on kalasadamate päeval müügil värske kala ja kalatooted. Foto: Meelis Meilbaum

Laupäeval, 29. aprillil kella 8–14 toimub viies üleeestiline avatud kalasadamate päev, kus osalevad sadamad ootavad nii suuri kui ka väikesi tutvuma mere ja kalandusega seotud tegevustega. Virumaalt osalevad Eisma, Võsu ja Toila sadam.

Eisma sadamas on avatud kalakohvik. Võsu sadamas esineb ansambel, kohalik OTT (otse tootjalt tarbijale) korraldab sel päeval müügi sadamas, tegutseb sadamarestoran Wöse ning müügil on värske kala ja kalatooted. Toila sadamas esineb ansambel Karmoškakamraadid, kohal on teadusteater ja teadusbuss ning kalakokk Urpo Reinthal õpetab räime rookima ja valmistama. Keskkonnaameti esindajad räägivad loodushoidliku kalastaja ABC-st ja Eesti loodushoiu keskuse teadlased tuurakalast.

"Eestlastena peame end mererahvaks. Olgem aga ausad – väga paljudel meist puudub seos merega ning puudu on teadmistest, millised kalad meie veekogudes elavad ning kuidas neid püüda ja toiduks tarvitada. Ka on merega seotud tööd ja ametid paljudele vähetuntud," ütles maaeluministeeriumi kalamajandusosakonna juht Ain Soome. "Avatud kalasadamate päeval saavad kõik huvilised end mere ja kalandusega seotud põneva maailmaga väga kaasahaaraval ja lustlikul moel kurssi viia ning osta kohalikelt kaluritelt värsket hooajalist kala."

Maaeluministeerium koos kalanduse teabekeskusega annab Harjumaal Leppneeme sadamas kell 12 üle aasta kalandusteo auhinnad. 

Sel aastal osaleb avatud kalasadamate päeval 26 sadamat Harjumaalt, Läänemaalt, Hiiumaalt, Saaremaalt, Pärnumaalt, Ida- ja Lääne-Virumaalt, Võrtsjärvelt ning Peipsi veerelt. Kui seni on osalejate seas olnud vaid mere- ja järvesadamad, siis tänavu on lisandunud ka üks jõesadam – Kavastu sadam Emajõel.

Päeva korraldavad maaeluministeerium ja kalanduse teabekeskus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles