Rakveres langeb küttehind pisut juba veebruaris

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linn.
Rakvere linn. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Hoolimata Rakvere Soojuse esialgsest teatest, et kaugkütte hind langeb alles kevadel, jõuti nüüd otsusele langetada toasooja hinda mõnevõrra juba veebruaris.


Maagaasi hinna languse tõttu otsustas ASi Rakvere Soojus nõukogu oma esmaspäevasel koosolekul langetada alates 1. veebruarist müüdava soojusenergia hinda 7,5%.


Rakvere oli seni Postimehe andmetel Eesti linnadest kõrgeima kaugküttehinnaga keskusi.

Kütte hind langeb kevadel
"Langus ei ole väga suur, aga maksimaalne, mis praegu võimalik. Kevadel on samuti oodata hinnakorrektuuri, kuna ostetava maagaasi hinnalangus jätkub," ütles Rakvere abilinnapea Rannar Vassiljev, kes on ka ASi Rakvere Soojus nõukogu liige.

Soojatootjad, kelle kütteallikas on maagaas, ostavad seda Eesti Gaasilt, mida omakorda varustab Venemaa Gaz­prom. Eesti Gaas müüb kõigile soojatootjatele, nende hulgas ka Rakvere Soojusele, gaasi hinnavalemi alusel. "Lihtsustatult arvestab antud valem küt­teõli kuue viimase kuu maa­ilmaturu hinda ning dollari kurssi. Seetõttu tekkis olukord, kus nafta ja kütteõli maailmaturu hind langes, kuid Rakvere Soojuse jaoks gaasi hind tõusis, kuna uued arvesse minevad kuud olid kõrgema hinnaga kui poole aasta tagused ning dollari kurss krooni suhtes tõusis," selgitas Vassiljev.

Sooja piirhinna kehtestas Rakvere linnavalitsus juulis. Hind hakkas kehtima 1. novembril. Juulis oli Rakvere Soojuse ostetava gaasi hind 6102 krooni 1000 m³ kohta. Oktoobriks oli sisseostetava gaasi hind kerkinud aga 7646 kroonini. Seetõttu oli aasta teises pooles müü­gihind ma­da­lam tootmise omahinnast ning linna soojatootja lõpetas aasta kolme miljoni kroonise kahjumiga.

Praeguseks on ostetava gaasi hind juuliga võrreldes langenud 525 krooni. Seetõttu on võimalik langetada veebruari soojahinda 7,5 protsendi võrra.

Vassiljev ütles, et Rakveres müüdava soojuse hind ei ole teiste piirkondadega kõrvutades ei kõige kõrgem ega madalam. Ta viitas konkurentsiameti kodulehele, mille andmetel maksab tarbija kõrgemat hinda näiteks Maardus, Raplas, Kundas ja mujal, madalamat aga näiteks Pärnus ja Haapsalus.

"Üldiselt on kehtivad piirhinnad madalamad piirkondades, kus sooja ei toodeta gaasist või kombineeritakse seda teiste kütustega. Gaasil baseeruvate soojatootjate puhul on ka oodata suuremat hinnalangust," lisas Vassiljev.

Hinnalangus jätkub
Vassiljev teatas, et kõigi eelduste kohaselt vähendab Eesti Gaas järgmistel kuudel müügihinda veelgi, mistõttu sooja piirhind Rakveres langeb kevadel, kui tehakse korraline hinnakorrektuur.

"See tähendab, et järgmise talvise kütteperioodi soojaarved on oluliselt väiksemad kui senised. Maailmamajanduses ei tule signaale, et nafta ja kütteõli hind lähitulevikus oluliselt tõusta võiks, mistõttu julgen prognoosida, et meeletut hinnatõusu, nagu oli hiljuti, ei näe me pikki aastaid," rääkis Vassiljev.

Lisaks muutustele maailmaturul on muutusi olnud ka Rakvere Soojuses. Kõrgest gaasihinnast ja seetõttu ähvardanud kahjumist tulenenult võttis Rakvere Soojus eelmisel aastal vastu rasked otsused. Rannar Vassiljevi sõnul tuli koondada üheksateistkümnest töötajast neli ja kärpida märgatavalt kulusid, mis peaks 2009. aasta jooksul andma kahe miljoni kroonise kokkuhoiu.

Samuti on Rakvere Soojus välja kuulutamas hanget alternatiivsest toormest toodetava soojuse ostmiseks. Eeldatavasti kasutavad konkurentsivõimelisemad pakkujad koostootmistehnoloogiat, mille puhul saadakse lisaks soojale ka elektrit. Hanke eesmärk on kütta linnamaju soodsamalt ja keskkonnasõbralikumalt.

Gaasihinna langus, kulude kärpimine ja alternatiivsete kütteallikate kaasamine loob eelduse soodsamaks keskküttehinnaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles