Nädala lind: suurnokk-vint

Copy
Suurnokk-vint on veidi väiksem musträstast, kuid nokk on tal kindlasti suurem.
Suurnokk-vint on veidi väiksem musträstast, kuid nokk on tal kindlasti suurem. Foto: Peep Veedla

Suurnokk-vindi ehk suurnoka puhul ei teki küll hetkekski küsimust, kust ta oma nimetuse on saanud. Piisab pilgust talle näkku ja asi on selge. Iseasi on see, kuidas õnnestuks talle seda pilku näkku heita, kui lind tegutseb enamasti varjatult puuvõrades. Aga just sellepärast räägimegi temast nüüd, mil puud pole veel lehte läinud.

Kuna kõik suurnokad ei lenda talveks lõunasse, mõned jäävad siia, on teil ehk olnud võimalus nendega talveperioodil tutvuda, sest hääl meelel külastavad nad lindude toidumajakesi. Minu kodusele talvisele lindude toitmisplatsile ilmus suurnokapaar tänavu 17. aprillil sihvkakoori revideerima, siis, kui muud linnud enam sealt midagi leida ei lootnud. Sealt õnnestus nad ka pildile püüda.

Toidumajas tõmbavad nad kindlasti endale tähelepanu, sest kohe hakkab silma suurnokkade veidi omapärane kehakuju. Lisaks ebatavaliselt jämedale nokale on neil pea suurem kui teistel lindudel ning saba jällegi lühem kui teistel. Suuruselt jäävad nad musträstale alla, aga tihastest ja varblastest on oluliselt kogukamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles