Kommentaar: plaanitud automaks lööb maal elavaid inimesi

Andrei Korobeinik
, Pärnu linnavolikogu esimees (Keskerakond)
Copy
Andrei Korobeinik.
Andrei Korobeinik. Foto: Mailiis Ollino

Nagu tulumaksureform, mis jätab rikkamatele rohkem raha, lööb ka plaanitud automaks just vaesemaid inimesi. Uus valitsus kavatseb automaksu arvutamisel lähtuda vaid auto keskkonnamõjust, mis suure tõenäosusega tähendab CO2 emissioonide maksustamist. Eestis on keskmise auto vanus 13 aastat ja vanemate autode CO2 emissiooni näitajad on väga kõrged.

See tähendab, et uute, säästlikumate autode omanikud pääsevad suure automaksu maksmisest, kuid vaesemad inimesed, kelle kasutuses on vanad amortiseerunud autod, peavad tulevikus maksma meeletuid summasid. Näiteks võib põllumehe nn kastiauto automaks olla tuhat eurot aastas, mis on suur probleem mitmest vaatenurgast.

Kindlasti pean mainima, et automaksul on terve rida positiivseid aspekte. Lisaks riigieelarvesse laekuvatele miljonitele on sellel positiivne mõju keskkonnale. Linnapildist kaovad romud, mille omanikud ei suuda automaksu maksta. Need inimesed, kes plaanivad uut autot osta, hakkavad tõepoolest teadlikumat valikut tegema, lisaks võivad suurlinnade elanikud autost loobuda ühissõidukite, sõidujagamise või miks mitte ka jalgratta kasuks. Kuid see kõik ei kehti nende inimeste kohta, kes ei saa autota hakkama, ning nende kohta, kelle laste kool asub kodust kümnete kilomeetrite kaugusel ja kelle külast sõidab buss läbi korra päevas, kui sedagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles