Madis Tuuder tutvustab Rakvere väärtuslikku arhitektuuripärandit

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Vaade Pikale tänavale 20. sajandi alguses. Paremal hooned Pikk 23 ja Pikk 21.
Vaade Pikale tänavale 20. sajandi alguses. Paremal hooned Pikk 23 ja Pikk 21. Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Rakvere linnakodaniku majamuuseumis peab laupäeval, 13. mail kell 13 muinsuskaitseinspektor ja arhitektuuriajaloolane Madis Tuuder loengu "Rakvere linnaehituslikud väärtused".

Madis Tuuderi ettekandes tuleb juttu Rakvere väärtuslikust arhitektuuripärandist – linna kujunemisloost ja linnaehituslikest kihistustest rõhuasetusega vanalinnale.

Rakvere vanalinna miljöö kujundajaks on ajaloolise peatänava ehk Pika tänava äärne hoonestus ühekorruseliste küljega tänava ääres asetsevate puitelamutega, millest vanimad on ehitatud 18. sajandil. Lähemalt saabki tutvuda Rakverele üsna omase hoonetüübiga, nn vanabalti elamuga.

Madis Tuuder võtab oma loengus vaatluse alla ka linnale mitmekesise ja vaheldusrikka näo andnud historitsismi perioodi hooned. Loengule järgneb muinsuskaitseameti värske trükise "Elavad vanalinnad. Rakvere" esitlus. Madis Tuuder on kirjutanud sinna artikli teemal "Rakvere vanalinna muinsuskaitseala väärtustest".

Madis Tuuder töötab Narva linna muinsuskaitse vaneminspektorina. Ta on õppinud Eesti kunstiakadeemias muinsuskaitset ja restaureerimist, magistrikraadi omandas samas kunsti ja kultuuri­antropoloogia erialal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles