Tallinn Music Week on täies hoos

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
15. Tallinn Music Week toimub pealinnas kuni nädala lõpuni.
15. Tallinn Music Week toimub pealinnas kuni nädala lõpuni. Foto: Tallinn Music Week

Juba kolmapäeval alanud rahvusvaheline muusika- ja linnafestival Tallinn Music Week pakub kontserte igale maitsele, laiahaardelist valikut konverentsidest, kunstist ja eriüritustest. Festivaliprogramm täidab kevadise Tallinna näituste, valgusradade, rattatuuride, enam kui 30 restorani maitsete ja ligi 20 tasuta linnalavakontserdiga Lasnamäest loomelinnakuni.

Tallinn Music Week (TMW) toimub tänavu 15. korda.

11.–13. mai õhtuil Telliskivi loomelinnakus, Noblessneris ja vanalinnas lavale jõudev muusikaprogramm ühendab kogu maailma artiste ja kõikvõimalikke žanre. Kokku esineb kolmepäevases programmis 188 artisti 41 riigist. Muusikaõhtuid esitlevad teiste seas Eesti plaadileiblid Estonian Funk Embassy, Porridge Bullet ja TIKS rekords, muusikafestivalid Viljandi pärimusmuusika festivalist Võnke ja Üle Helini, klubid Sveta Baarist HALL-i ja Philly Joe‘ni ning muusikaorganisatsioonid Eesti Kooriühingust Fenno-Ugriani. 30. sünnipäeva tähistav Raadio 2 toob peomelu publikuni nii Vabal Laval kui ka otseeetris ning koorijuht Hirvo Surva ja helilooja Ülo Kriguli kureeritud programm "Voices-in-Plugged" toob elava muusika esimest korda Fotografiska Tallinna galeriisse.

Tuntumate välisesinejate seas on Rootsi popi multitalent Graham Lake, Soome world bass‘i pioneer Axel Thesleff, Nigeeria päritolu USA elektroonikaprodutsent Colloboh, Londoni düstoopiapopiartist Pyra ning Euroopa esitlusfestivalide lemmikuist K not K Rumeeniast. Erilise uhkusega esitleb TMW selliseid Eesti muusika hetkeseisu teada-tuntud artiste nagu Rita Ray, Trad.Attack! ja Karl Killing, oma žanreis ka rahvusvaheliselt ilma tegevaid artiste Duo Ruut, Puuluup, Mart Avi, Shelton San, Ingrid Lukas ja Kadri Voorand ning tulevikutegijaid nagu Borm Bubu ja maria kallastu.

TMW muusikatööstuse konverents toimub reedel ja laupäeval Nordic Hotel Forumis. Konverentsil osaleb üle 1000 muusikatööstuse professionaali kogu maailmast. Ligi 170 konverentsiesineja seas on Radioheadi kitarrist Ed O‘Brien, Grammy võitjast produtsent ja arranžeerija Jason Miles, Rootsi digitaalse innovatsiooni keskuse juht Johan Magnusson, Folk Alliance Internationali tegevdirektor Neeta Ragoowansi, Prantsusmaa ringhäälinguraadio FIP asedirektor Hervé Riesen, Soome Flow‘ festivali turundusjuht Vilja Grotenfelt jpt. Käsitletakse inimese ja tehisintellekti koostööd, digimaailma uusi navigatsioonivõtteid, tulevikuraadio ja muusikahariduse trende ning kestliku tuuritamise ja festivalikorralduse võimalusi. TMW konverentsilt saab alguse ka Euroopa Komisjoni muusikapoliitika programmi "Music Moves Europe" dialoogide sari. Konverentsi avavad kultuuriminister Heidy Purga ning Euroopa Komisjoni kultuuri-, loovuse- ja spordivaldkonna juht Georg Häusler.

Reedel avavad TMW konverentsi Nordic Hotel Forumi konverentsikeskuse Siriuse saalis kultuuriminister Heidy Purga ja TMW juht Helen Sildna avakõnedega. Videotervituse saadab Euroopa Komisjoni kultuuri-, loovuse- ja spordivaldkonna juht Georg Häusler.

Avamispäeval arutletakse, kuidas muusikasektor poliitikakujundajate vaatenurgast välja näeb ning kuidas muusikasektor saaks oma poliitilist esindatust tugevdada, kõnelejate seas on Euroopa Komisjoni kultuuripoliitika osakonna juhataja asetäitja Susanne Hollmann. Toimub Euroopa Komisjoni algatuse "Music Moves Europe" kümneosalise dialoogisarja avavestlus.  

Radioheadi kitarristi Ed O‘Brienit intervjueerib ajakirjanik Oisin Lunny ning Grammy-võitjast produtsenti, heliloojat ja arranžeerijat Jason Milesi küsitleb produtsent Andrew Baschyn. Digiinnovatsioonist ja AI revolutsioonist muusikatööstuses räägivad IT-visionäär Linnar Viik ja tehisintellekti valdkonna maailmanimi Agnes Chung.

Kuulamissessioonil hindavad rahvusvahelised muusikaajakirjanikud TMW artistide muusikat. Toimuvad arutelud nišižanrite ekspordist, muusika- ja kultuurikorralduse kõrgharidusest ja muust. Programm sisaldab ka töötube, kiirkohtumisi ja vastuvõtte.

REEDE

Kell 17 esitleb Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis baaris Põhja Konn toimuval tasuta linnalaval põhjamaiseid artiste. Õhtuses muusikaprogrammis on tervelt 11 kuraatorkava: Soda Pop klubis Uus Laine, Africa NOW! Erinevate Tubade klubis, Funk Embassy õhtu Vabal Laval, Philly Joe‘s jazz‘i-õhtu vol. 2 džässiklubis Philly Joe‘s, Intsikurmu festivali lava F-hoone Mustas saalis, Üle Heli x Skaņu Mežs Von Krahlis, United By Noise Sveta Baaris, TIKS rekordsi sessioon Fotografiskas, Paavli Kultuurivabriku esitlusõhtu, World Clinic klubis Kivi Paber Käärid ja HALL x Dark Disko klubis HALL.

LAUPÄEV

Kella 10–18 toimuval konverentsipäeval Nordic Hotel Forumis teeb Rootsi digitaalse innovatsiooni keskuse direktor Johan Magnusson ettekande teemal "Misunderstanding Digital" (digimaailma vääritimõistmine). Raadiote ja GPT-robotite sõjast räägivad Euroopa ringhäälingujaamade ja netiraadiote esindajad. AI-ajastu uusi "glokaalseid" identiteete analüüsivad festivalijuhid ja kuraatorid Eestist, Indiast, USA-st ja Tšehhist.

Keskpäevast kuni pärastlõunani saab kogeda tasuta kontserte kuuel linnalaval üle Tallinna – kunstihoone Lasnamäe paviljonist Viru toidutänava ja Kalamajani.

Kell 12–17 toimub Eesti kaasaegse kunsti arenduskeskuse kureeritud galeriituur näitustega kunstihoone Lasnamäe paviljonist Temnikova & Kasela galeriisse ja Telliskivi loomelinnaku rohelisse saali.

Kella 13–16 toimub Balti Jaama Turu väravate ees TMW plaaditurg.

Kell 16 Põhja Konnas toimuval vestlusel "Roheline pealinn" arutletakse, kuidas taaskasutus ja kogukondlik mõtteviis kestlikumaks konverteerida, kõnelejate seas on ka programmi "Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023" juht Krista Kampus.

"Juttude" programmis on ka popkultuuriloo kahe suunanäitaja raamatute esitlused. Kell 17 esitleb Manchesteri pungilegend John Robb oma goodi subkultuurist vestvat menuraamatut "The Art of Darkness". Kell 18 toimub fotomonograafia "LAIBACH 40 Years of Eternity" esitlus ja vestlus Laibachi asutajaliikme Ivan Novakiga.

Laupävaõhtuses muusikaprogrammis on taas 11 esitluslava. Telliskivi loomelinnakus Vabal Laval tähistab 30. sünnipäeva Raadio 2, tuues melu ka otseeetrisse. Kavas on ka Viljandi pärimusmuusikafestivali ja maailmamuusika lava Erinevate Tubade klubis, festivali Võnge lava Fotografiskas, Cindy & Kate klubis Kivi Paber Käärid, metal‘i-lava samas kohas, KWEER AF Sveta Baaris, Sõltumatu Tantsu lava, Made In Canada Telliskivi F-hoones, Porridge Bullet klubis Uus Laine, programm "Voices-in-Plugged" Fotografiskas ja HALL x Smoke Break klubis HALL.

PÜHAPÄEV

Kella 13–15 oodatakse huvilisi rattaretkele linnaosadevahelisse rohekoridori Putukaväilale, mis ulatub Hiiult Mustjõe külaplatsini.

Kogu festivali vältel aidatakse külastajail leida teed ka pealinna toidukultuuri maastikul Viru toidutänavast vanalinna ja Põhja-Tallinnani. "Maitsete" programmis on esindatud üle 30 restorani, nende seas nii Põhjamaade restoranigiidi White Guide tähti kui ka rohetähisega toidupaiku, mis pakuvad festivali külalistele erimenüüsid ja soodustusi.

Enamik TMW linnafestivali toimumispaiku ei asu üksteisest kaugemal kui 20 minuti jalutusteekonna või 10 minuti rattasõidu jagu. TMW soovitab festivalipaikade vahet liikuda jala, ratta või tõukerattaga.

Rohkem infot festivali kava kohta leiab TMW kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles