Fantoomvõimsuste likvideerimisel tehti üks samm edasi ja kohe ka paar sammu tagasi

Magno Kure
, Smartecon OÜ päikesepargid kaasasutaja ja tegevjuht
Copy
Magno Kure, Smartecon OÜ juhatuse liige ja tegevjuht.
Magno Kure, Smartecon OÜ juhatuse liige ja tegevjuht. Foto: Gerlika Ree

Märtsi keskpaigast hakkas uutele elektrivõrguga liitujatele ehk suurematele päikeseenergia tootjatele kehtima tagatise maksmise nõue. See aitab lahti saada fantoomvõimsustest, kuid soosib ikkagi üksnes suurtootjaid, sest nüüd on väiksematel võimalus nõutud tagatisrahast lihtsalt ilma jääda. Lisaks kehtestas Elering hiljem erandi, mis sogab vett veelgi rohkem.

«Elektrituruseaduse ja teiste seaduste muutmise seadus» hakkas kehtima 17. märtsist ning seal märgitud tagatise maksmise kohustuse eesmärk on panna võrguga liitujaid ühe kuni kahe aasta jooksul tootmisseadmeid reaalselt paigaldama ja elektrivõrguga liituma. Tagatise nõue ei kehti kodutarbijatele, kes soovivad liita võrku alla 15-kilovatist tootmist.

Seni on Eestis hoidnud taastuv­energia kasutuselevõttu tugevalt kinni n-ö fantoomvõimsused. Võrguvõimsus on justkui täis, aga tegelikult ainult paberil, sest mitu suurtootjat on teinud taotluse võrguga liituda, kuid pole pika aja jooksul reaalselt tootmisega alustanud. Fantoomvõimsused hoiavad selliselt kinni potentsiaalset energia tootmist mitme tuhande megavati ulatuses. Seda on rohkem, kui on Eesti talvine tipptarbimine. Praegu on fantoomvõimsust ligi 5–10 korda rohkem, kui reaalselt on võrguga liitunuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles