Lääne-Virumaal avab teelistele uksed veerandsada kirikut

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kadrina Katariina kirik on üks pühakodadest, mida teelised saavad külastada.
Kadrina Katariina kirik on üks pühakodadest, mida teelised saavad külastada. Foto: Vladislav Musakko

Teeliste kirikud alustavad 2023. aasta hooaega. Suveperioodil pikemalt avatud Eesti kirikuid ja pühakodasid tutvustavad reisihuvilistele värskelt ilmunud trükis ning uuendatud koduleht "Teeliste kirikud 2023".

Alates 13. sajandist on pühakojad olnud eesti kultuuri lahutamatuks osaks, moodustades väärtusliku osa meie kultuuri- ja kunstiajaloolisest pärandist. Kirikuid saab õigusega pidada Eesti olulisteks vaatamisväärsusteks. Pühakodade aastasadu püsinud müürid hoiavad eneses olulisi kunstiväärtusi.

Algatuse "Teeliste kirikud" eesmärk on tutvustada nii kohalikele kui ka Eestit külastavatele turistidele kauneid ning paljuski unikaalseid Eesti sakraalhooneid: kirikuid, kabeleid, palvemaju ja kloostreid.

Lääne-Virumaalt ootab teelisi 25 pühakoda. Need on Vainupea kabel, Esku kabel, Haljala Püha Mauritiuse kirik, Ilumäe kirik, Kadrina Katariina kirik, Käsmu kirik, Rakvere Kolmainu kirik, Simuna Siimona ja Juuda kirik, Tamsalu Lunastaja kirik, Tapa Jakobi kirik, Tudu kirik, Viru-Jaakobi kirik, Viru-Nigula kirik, Väike-Maarja kirik, Avispea vabakoguduse palvela, Rakvere Karmeli palvela, Tapa Elava Usu koguduse maja, Rakvere Püha Peaingel Miikaeli kabel, Aseri metodisti kirik, Kunda metodisti koguduse hoone, Rakvere metodisti kirik, Tapa metodisti kirik, Rakvere adventkirik, Aseri Peterburi Püha Õndsa Ksenia kirik ja Rakvere Jumalaema Sündimise kirik.

Teeliste kirikute tutvustamiseks on koostatud informatiivne, pildimaterjaliga illustreeritud teatmik ning veebileht. 

Trükisest, mida jagatakse osalevates kirikutes ja kohalikes turismiinfokeskustes, leiab enam kui 450 pühakoja eesti- ja ingliskeelse lühitutvustuse, lisatud on avatud kirikute kontaktandmed, jumalateenistuste ja palvuste ajad ning ülevaade kirikutega seotud majutuspaikadest. 

Samuti saab teavet kirikute kohta internetist aadressil www.teelistekirikud.ekn.ee või www.kirik.ee. Veebikeskkond on seitsmekeelne ning infot on võimalus lisaks eesti keelele lugeda inglise, saksa, soome, vene, rootsi ja prantsuse keeles. Seal leidub ka rohkelt kirikute pilte ning informatsiooni.

Uudsena avaldatakse käesoleval suvel "Teeliste kirikute" kodulehel ning sotsiaalmeedias regulaarselt tänapäevaste palverännakute soovituslikke marsruute ja ülevaateid, mis kergendavad huvilistel pühakodade leidmist ning omal käel nende külastamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles