Kolumn: «Ma pole enam tšatša tujus»

Martin Nõmm
, Tartu ülikooli doktorant
Copy
Martin Nõmm.
Martin Nõmm. Foto: Erakogu

Nii teatas sõnumites üks tšiillanna pärast Liverpoolis toimunud Eurovisioni lauluvõistlust. Kuigi Eesti laul talle meeldis, leinas ta hoopiski Soome teiseks jäämist. Paljudes riikides üle maailma näidati võistlust teles esimest korda ja hääletamises said seekord osaleda ka kaugemad vaatajad. Selgus eurooplastele tuttav tõsiasi, et võistlus on kaasahaarav ka siis, kui eriti midagi aru ei saa.

Riikides väljaspool Euroopat kanti võistlust üldjuhul üle ilma kommentaarideta. Kui Euroopas on kommenteerimine omaette traditsioon või isegi sõu, siis praegu on veel vara öelda, kas ja kuidas kommenteerija Ladina-Ameerika vaatajate jaoks seda tegema hakkab.

Inspiratsiooniallikaid on neil muidugi palju: brittide käredatest ütlejatest meie oma pisut joogiste humoristideni. Viimaste puhul pean silmas kunagist Juure ja Kiviräha duot, mitte lobisevat Reikopit ja vaikuses toimetavat Välbat, kuigi võiks ju vahelduse mõttes ka nemad vabamalt võtta. Huvitav on, kas neil seal ookeani taga tekib ka mingeid stampnalju või -ütlusi. Võibolla räägib ka neil varsti oma Reikop, et kihlveokontorid erilist kohta ei ennustanud, aga ei tea midagi, sest saalis plaksutati üsna kõvasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles