Kommentaar: kas ettekääne või ületamatu takistus? Neli põhjust, miks lapsed rattaga koolis ei käi

Copy
Jalgratas on tõsiseltvõetav alternatiiv autole.
Jalgratas on tõsiseltvõetav alternatiiv autole. Foto: Sille Annuk

Arvamus, et ratas sobib liiklusvahendiks vaid ilusa ilmaga, on müüt. Tegelikult saab rattaga sõita iga ilmaga! Praeguste ilusate päikeseliste päevadega sobivad rattasõiduks täiesti tavalised riided, millele tuleb lisada vaid korralik kiiver.

Ka halvem ilm ei takista rattasõitu, sel juhul on vaja vaid sobivat riietust. Vastavalt aastaajale ja ilmaennustusele võib vajalik olla vihmakeep või tuulekindel jakk. Seega tegelikult ei ole vaja ideaalset ilma, vaid tahtmist ja pealehakkamist. Alustades rattasõiduharjumuse kujundamist ilusate kevadilmadega, on seda lihtsam jätkata ka sügise tulekul.

Koolide ümbruses võiks olla autodel, jalakäijatel ja ratturitel kõigil oma liikumisrada – nii on turvaline. Võrdlemisi ohutu on ka lahendus, kus jalakäijad ja ratturid on ühel teel ning autod eraldi. Selle lahenduse miinuseks on aga see, et jalakäijatega ühisel teel olles peavad ratturid vähendama liikumiskiirust ning kaotavad seega rattasõidu olulise eelise. Ka jalakäijatele on selline lahendus ebamugav, kuna konfliktide vältimine jalgratturitega nõuab ekstra ettevaatlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles