Porkuni ujuvad saared rammivad taas paadisildu

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Ujuvsaared tekivad järve turbase kalda tõttu.
Ujuvsaared tekivad järve turbase kalda tõttu. Foto: Ain Liiva

Porkuni järvel ringi triivivad ujuvad saared pakuvad silmailu ja teevad samas pahandust. Tänavu pühkis üks saareke minema kohaliku elaniku Eigo Lauri paadisilla, aga minevikus on ujuvsaar muuhulgas jätnud Porkuni küla elektrita ja korra läks üks saar ise põlema. Ilmselt küll inimese kaasabil.

Porkuni järve kaldal elav Eigo Laur rääkis, et ujuvsaarele ei valmista paadisilla lõhkumine mingit probleemi. "Ma pakun, et üks keskmine ujuvsaar võib kaaluda sada tonni," lausus ta. "Kui on vaikne tuul, nii umbes meeter sekundis, siis liigub saar aeglaselt ja selle liikumisteekonda on võimalik toigastega tõugates muuta. Kui aga tuul on juba kolm meetrit sekundis, siis inimese jõuga tema vastu ei saa – läheb sinna, kuhu tahab."

Ujuvad saared tekivad umbes 35 hektari suuruses Porkuni Suurjärves turbase kaldapinnase tõttu. Juurde kasvav turvas ja kõikuv veetase murrab järve kaldast lahti lahmakaid maatükke, mis vabalt triivima hakkavad. Haruldased pole poole hektari suurused saared. Sageli kasvavad saartel puud. Tugevama tuulega on saarte liikumine palja silmaga nähtav, aga saartel on ka komme end kaldasse rammida ja seal end pikemaks ajaks ankrusse sättida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles