Jäneda on lillehuviliste ja laadaliste ootel

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Jäneda aia- ja lillepäevadel võtab taimede valik silmad kirjuks.
Jäneda aia- ja lillepäevadel võtab taimede valik silmad kirjuks. Foto: Vladislav Musakko

Jänedal toimuvad 27. ja 28. mail järjekordsed aia- ja lillepäevad. Tavakohaselt on suurüritus mõeldud nii aiandus- ja haljastushuvilistele kui ka neile, kes hindavad kõrgelt kodumaist söögipoolist, käsitööd ning Baltikumi portselani ainulaadsust.

Aia- ja lillepäevade peakorraldaja Enno Must ütles, et lisaks Eesti taimekasvatajatele ja aianditele täiendavad kauplejatele ridu tulijad Lätist ning Leedust.

Igal täistunnil toimuvad müstikat täis Jäneda lossis ekskursioonid ja vaadata on seal olevad näitused. Enno Must kinnitas, et ehkki käimas on sügiseks valmiva hotelli ehitus, millega antakse uus elu vanale postimajale, ehitustööd laadalisi ei sega.

Koos aia- ja lillepäevadega algab Musta Täku Talli ülakorrusel käsitöökeskuse uus hooaeg. Seal on ostjate ootel ehe kodumaine käsitöö: kudumid, sepised, keraamika, omatehtud kaltsuvaibad, aga ka käsitöölõngad. Aia- ja lillepäevade ajal oodatakse huvilisi loometöö töötubadesse.

Enno Musta sõnul on aia- ja lillepäevade tänavuseks pärliks ning vaatajamagnetiks ainulaadne näitus Baltikumi portselani ajaloost. "Nii põhjalikku näitust pole Eestis varem olnud ja selle pärast tasub isegi Jänedale eraldi sõit ette võtta," ütles päevade peakorraldaja. Oma kollektsiooni toob vaatajate ette Jäneda Mõis OÜ omanik Elo Kallas, kes hakkas koroonakriisi ajal koguma portselanist serviise. "Koroona tegi meele mustaks ja midagi oli vaja selle tasakaalustamiseks leida ilusat. Huvi portselanist nõude vastu oli mul juba varem, aga tõsiseks kogumiseks läks lahti kolm aastat tagasi. Nüüdseks peaks mu kogus portselanist esemeid olema sellisel hulgal, mis minu teada võib anda silmad ette isegi tarbekunstimuuseumi portselanikollektsioonile," pajatas Elo Kallas. Tema unistuseks on liita Jäneda laadasuvesse üks selline üritus, millist Eestis teist pole. "Miks ei võiks lisaks aia- ja lillepäevadele, talupäevadele ja sügislaadale toimuda Jänedal ka portselanilaat, mis toob huvilisi kokku üle Euroopa," pakkus ta välja idee.

Laste laadalõbu jaoks on omaette mänguala. Välilava ees saab jalga puhata ning nautida lisaks Erich Kriegeri laulule Tapa valla taidlejate etteasteid. Laupäevaõhtusel simmanil tantsitab rahvast ansambel Untsakad.

"Nagu viimased aastat on laadalised märganud, siis ka sel aastal pakub Viljandi haigla mobiilset teenust, mis tähendab, et bussides on võimalik lasta end vaktsineerida, käia naha- või siis naistearsti juures ning mammograafis," märkis Enno Must.

Kuigi Pullitalli Teater alustab hooaega alles 25. juunil, on juba nüüd Musta Täku Tallis müügil piletid Jaan Tätte aegumatule loole "Ristumine peateega".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles