Maakonnas on püütud üle tuhande üraski

Kevin Volter
Copy
Kooreüraski käigud puul.
Kooreüraski käigud puul. Foto: Arvo Meeks

Keskkonnaagentuuri värsked vaatlused näitavad, et saabunud on õige aeg kuuse-kooreüraskite asustatud püünispuud metsast välja vedada. Kui püünispuid välja vedada ei saa, tuleks need kindlasti koorida ja koor hävitada või maha matta.

Tänavu algas kuuse-kooreüraski lendlus paiguti juba aprilli keskel. Nüüdseks on üraskitel haude rajamine täies hoos. Soojemates paikades on koore alt leitud juba toitumist alustanud üraskivastseid. Vaatlusandmete põhjal on üraskitel haue kõikjal juba rajatud ja esimese põlvkonna valmikute lendluse intensiivsus vähenemas. Lääne-Virumaal on aprillist saati loendatud püünistes kokku 1327 üraskit. Kõige rohkem on kahjureid kätte saadud Võrumaal, kus loendatud isendeid on praeguse seisuga 30 364 tükki.

Üraskikahjude vähendamiseks kasutatakse feromoonpüüniseid, kus püütud valmikud hävivad. Neist on abi kahjustuste vähendamisel: üraskid püütakse välja nende lendluse ajal, enne sigimist. Püünised on efektiivsemad siis, kui metsa tervislik seisund on hea ja üraski asurkonna arvukus veel kasvavas faasis, kuid pole veel saavutanud maksimumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles