Vanahärra restaureeris uuele elule haruldase "sakslase"

Copy
Vello Vilu ei ole tagurpidi roolis: "sakslase" üks eripära ongi see, et rooli ja istme saab vastassuunda seadistada.
Vello Vilu ei ole tagurpidi roolis: "sakslase" üks eripära ongi see, et rooli ja istme saab vastassuunda seadistada. Foto: Marianne Loorents

Pole teada, miks Saksa demokraatlik vabariik lõpetas 1970-ndate keskpaigas traktori RS-09 tootmise ja NSV Liit asendas selle kolhoosides-sovhoosides populaarse olnud töölooma kodumaise traktoriga T-16. Tehnikaajaloohuviliste õnneks on mõni "sakslaseks" hüütud traktor veel alles ja läänevirulane Vello Vilu restaureeris ühe eriti haruldase RS-09 mudeli.

Vilude perekond on teada-tuntud tehnikahuviliste seltskond: Vello poeg Reigo Vilu on restaureerinud hea hulga vanemaid tsikleid. "Meil on kahe peale kuuri all 38 mootorratast Jawa ja ühele vanale traktorile International tahaks veel ka hinge sisse puhuda," rääkis Vello Vilu. "Pärast 70. eluaasta täitumist lõi mulle välk sisse – võtsin pähe, et taastan "sakslase". Ja pärast poolteist aastat tööd siin see on."

​Vello Vilu tõi oma iluduse näha Rakvere valla maaelufestivalile ja tegi vanakesega pealtvaatajate rõõmuks ka paar tiiru. Nõukogudeaegsed kolhoosnikud-sovhoosnikud mäletavad, et "sakslase" hääl erines tublisti tema suguvendade omast: kaugelt oli kuulda, et just seda marki traktor tuleb. Ja sama häält tegi ka Vilu restaureeritud vanake. "Käigukasti omapärast tuleb see kõrge heli," selgitas vanamasinatehuviline. "Minu traktor on restaureeritud 98-protsendiliselt algupärasena. Isegi originaalrehvid on all."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles