Viinistul avati Jüri Arraku stuudionurk

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Jüri Arraku stuudionurk Viinistu kunstimuuseumis.
Jüri Arraku stuudionurk Viinistu kunstimuuseumis. Foto: Raido Krutto

Viinistu kunstimuuseumis avati osana püsiekspositsioonist Jüri Arraku (1936–2022) stuudionurk. 

Eksponeeritud on kunstnik Jüri Arraku legendaarsest stuudiost pärit esemed alates maalitarvetest, nagu molbert, värvid, ja tema tuntud kitlist kuni viimase lõpetamata maalini. Vahetu fotomaterjal tutvustab kunstniku loomingutee eri tahke ning heidab pilgu Jüri Arraku maailma.

Lisaks on stuudionurgas väljas Arraku algkooliaegseid joonistusi, esimese personaalnäituse külalisteraamat ning valik Arraku valmistatud medalite kavanditest, eksliibristest, graafikast ning gobeläänidest.

Väljapaneku kuraatori ja kunstikeskkonna NOBA.ac juhi Andra Orni sõnul oli Jüri Arraku jaoks väga oluline, et tema loomingu paremik säiliks ühtsena ning oleks avalikkusele eksponeeritud.

"Jüri Arraku stuudionurgas pidasin kuraatorina oluliseks, et muuseumikülastaja saaks kohe sisenedes kunstniku maalide keskel võimsa emotsiooni," nimetas Orn. 

Kuraator rääkis, et neil, kel rohkem aega uudistada, on vitriinidest võimalik leida huvitavaid detaile, näiteks Jüri Arraku disainitud ukselink, mis oli nõukogude kodudes üsna tavapärane, või uurida fotoseinalt fakte tema loomingu ja loomeprotsessi kohta. "Stuudionurgas on väljas ka Jüri värvid ja molbert, millel tema lõpetamata maal, ning loomulikult tema kuulus maalikittel ja särk. Väljapanekut saadab Jüri kõmisev hääl, kus ta räägib tehisintellektist, millel oli koht tema maailmavaates juba 90-ndatel," lisas Orn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles