Lääne-Virumaad külastas vähe turiste

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Palmse mõisakompleks pakub silma- ja avastamisrõõmu paljudele kodu- ja välismaistele inimestele.
Palmse mõisakompleks pakub silma- ja avastamisrõõmu paljudele kodu- ja välismaistele inimestele. Foto: Arvet Mägi

Statistikaameti andmetel välisturistide arv aprillis kasvas, siseturistide arv kahanes. Eestit külastanud välisturistidest peatus Lääne-Virumaal 1 protsent, siseturistidest 5 protsenti. Siinsed majutusettevõtete hinnad on ühed kõrgematest.

Statistikaameti andmetel peatus 2023. aasta aprillis majutusettevõtetes 250 000 turisti, mis on 6 protsenti rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes välis-, vähenes siseturistide arv.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Helga Laurmaa sõnul peatus Eesti majutusettevõtetes aprillis eelmisest aastast rohkem välisturiste. "Kriisieelset, 2019. aasta aprillikuu taset välisturistide arv veel ei saavutanud, jäädes sellest viiendiku võrra väiksemaks, kuid 2022. aasta aprilliga võrreldes oli välisturiste omakorda ligi viiendiku võrra rohkem," täpsustas Laurmaa. Esimest korda 2023. aastal vähenes aprillis siseturistide arv, eelmise aasta sama kuuga võrreldes oli langus 5 protsenti. Samas oli siseturiste 17 protsenti rohkem kui 2019. aasta aprillis.

Aprillis kasvas aastases võrdluses nii paljudest Euroopa riikidest kui ka väljastpoolt Euroopat pärit turistide arv. Välisturistidest 75 protsenti peatus Harjumaa majutusettevõtetes, järgnesid Pärnu- (11%), Tartu- (6%) ja Saaremaa (2%). Lääne-Viru, Ida-Viru, Lääne, Valga, Viljandi ja Võru maakonnas peatus igaühes 1 protsent välisturistidest. Välisturistid veetsid Eestis kokku 256 000 ööd.

Siseturistidest peatus kõige rohkem ehk 33 protsenti Harjumaal, 13 protsenti Pärnumaal, 11 protsenti Tartumaal ja 10 protsenti Ida-Virumaal. Saaremaal peatus 7 protsenti, Lääne-Virumaal 6 protsenti ja Lääne- ja Valgamaal kummaski 5 protsenti siseturistidest. Siseturistid veetsid majutusettevõtetes kokku 207 000 ööd.

Aprillis pakkusid külastajatele teenust 936 majutuskohta. Ööpäev majutusettevõttes maksis keskmiselt 45 eurot inimese kohta, mis oli 2022. aasta aprillikuu hinnast 5 euro võrra kallim ning 8 euro võrra kallim kui 2019. aasta aprillis. Tartumaa majutusettevõttes maksis ööpäev keskmiselt 53 eurot, Lääne-Virumaal 51 eurot, Harjumaal 47 eurot, Ida-Virumaal 44 eurot ning Pärnu- ja Saaremaal 38 eurot inimese kohta. Ööpäeva keskmine maksumus kallines enamikus maakondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles