Läsna jaanitulel kõlavad regilaulud ja kõlksub oksjonihaamer

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kui peaks juhtuma, et kuiva aja ja tuleohu tõttu ei tohi nii uhket jaanituld teha, süüdatakse Lapi küünal.
Kui peaks juhtuma, et kuiva aja ja tuleohu tõttu ei tohi nii uhket jaanituld teha, süüdatakse Lapi küünal. Foto: Läsna Teater

Läsna küla jaanituli peetakse seekord esivanemate kombel: kõlavad regilaulud, räägitakse muistsetest jaanikommetest, mängitakse vanu mänge ning tehakse jõu- ja ilunumbreid. Toimub ka heategevuslik oksjon.

"Teeme nii, nagu vanasti oli," ütles Läsna teatri eestvedaja Ene Pihol. "Tänapäeval on jaanituled väga suured ja see ei kõneta enam. Jaanipäeva tegelik sisu kipub kaduma minema. Meie teeme sellise, nagu siinmail oli veel paarkümmend aastat tagasi."

Läsna jaaniõhtul on kavas lavastus, kus Läsna-Loobu Külakoorilt kõlavad regilaulud ning jaanijutte esitavad  Läsna teatri näitlejad. "Jutud kõnelevad sellest, mis meie kandis on toimunud vanal ajal, aga ka keskmisel ajal. Sellised ilusad jaanipäised asjad," lausus Pihol. 

Lavastuse viimase lauluga juhatab koor publiku õue ja süüdatakse pidulikult jaanituli. "Kui ei saa suurt tuld teha, teeme väikese tule Lapi küünaldest. Tule juures võib teha ohvritalitusi ja muid maagilisi asju, aga ka vedada vägikaigast ja sõrmkooku."

Jaanipeol leiavad aset heategevuslik oksjon ja loterii. Oksjonil on pakkumisel kolm tähelepanuväärset eset: Pealispõllu talu lambanahk, teatritrupi liikme Lisete Laisaare maal ning  üks tore vana kott, millega saab teha nii traditsioonilist kotijooksu kui ka panna sinna sisse, mida parasjagu vaja. "See on kootud käsitsi enam kui sada aastat tagasi. Tõeline viljakott, kuhu mahub jäme mees sisse," nimetas Ene Pihol. 

Oksjoni ja loteriiga kogutud rahaga plaanitakse restaureerida kaks pinki. "Meil on kaks väga vana pinki, sama vanad kui rahvamaja. Tahame need väärikalt taastada ja kinnitada neile plaadid endiste, juba manala teele läinud kuulsate kultuuriinimeste nimedega. Nii et oksjonil osalemine oleks õilis tegu," rääkis Pihol. 

Läsna küla jaanitule ümber kogunetakse reedel, 16. juunil kell 19. Pidu on tasuta ja ilma puhvetita. "Nagu vanal ajal kombeks oli, võtab igaüks kaasa pruukosti enda jaoks. Kosti võib ka sõbrale pakkuda. Soovitavalt ikka midagi rahvuslikku, mida vanasti jaanituledel söödi ja joodi," selgitas Ene Pihol. Jaanipeolisi tantsitab ansambel Väliharf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles